Özgür Özel: Barış akademisyenlerinin hakları iade edilmeli

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin Barış Akademisyenleri'ne ilişkin kararını değerlendirdi.

Özgür Özel: Barış akademisyenlerinin hakları iade edilmeli

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin Barış Akademisyenleri'ne ilişkin kararını değerlendirdi.

Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenleri’ne yönelik verdiği karara ilişkin olarak, “Olağanüstü halin en tartışmalı kararı mahkum olmuştur. Buradan sonra hükümetin hukuka zerre kadar saygısı, Anayasa’ya zerre kadar bağlılıkları varsa derhal bu tarihi hatadan dönmeli, akademisyenlerin ellerinden alınan akademik görevleri, pasaportları ve bütün hakları iade edilmeli, süreç içindeki zararları da tazmin edilmelidir” dedi.

CHP'li Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenleri’nin hak ihlaline uğradığına yönelik kararını şöyle değerlendirdi:

TARİH VE VİCDAN KARŞISINDA MAHKUM OLDULAR

“Anayasa Mahkemesi barış akademisyenlerine ilişkin kararıyla; olağanüstü halin en tartışmalı kararını mahkum etmiştir. OHAL yetkisini 15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile mücadele için alıp, FETÖ ile tarihsel bir husumet içinde olan, FETÖ’nün bağnaz, dogmacı, aklı ve bilimi dışlayan yapısına karşı akademide mücadele eden FETÖ’nünrakiplerini, sadece kendisine muhalif oldukları için hedef seçenler, 12 Eylül ve 16 Nisan antidemokratik anayasalarına rağmen ve Anayasa Mahkemesi’nin malum kompozisyonuna rağmen, Anayasa, tarih ve vicdan karşısında bu kararla mahkum olmuştur.

ÜÇLÜ REÇETE

Buradan sonra hükümetin hukuka zerre kadar saygısı, Anayasa’ya zerre kadar bağlılıkları varsa derhal bu tarihi hatadan dönmeli, akademisyenlerin ellerinden alınan akademik görevleri, pasaportları ve bütün hakları iade edilmeli, süreç içindeki zararları da tazmin edilmelidir.

Adalet ve Kalkınma Partisi hepimizin yüzüne bakabilmek istiyorlarsa, uygulayabilecekleri üçlü bir reçete var. 1- Özür, 2 – Hakların iadesi, 3- Tazmin. Yapılanlardan dolayı amasız, fakatsız bir özür bekliyoruz. Bütün hakların iadesi çok hızlı şekilde gerçekleşmeli ve aradaki süreçteki mağduriyetler olabildiğince tazmin edilmelidir. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın dün yaptığı ve kendi kararlarından sonra başka bir başvuruya gerek olmadan işlem yapılması gerektiği biçimindeki açıklamalarının da bu süreçte altını çizmek gerekiyor.

OHAL KHK’LARI DENETLENEBİLSEYDİ BU KARARLAR VERİLMEZDİ

Ancak barış akademisyenlerine bir de Anayasa Mahkemesi’nin özür borcu bulunuyor. Anayasa Mahkemesi, OHAL’in ilk günlerinde OHAL KHK’sının içine bakmam diyerek, hükümete bu cesareti verdi. Eğer OHAL KHK’larının kapsamlı denetimi yapılabilseydi, bu kararlar zaten verilemezdi.

Anayasa Mahkemesi, bugün kendisinin de OHAL KHK’sına ilişkin kararıyla ne büyük bir yanlış içinde olduğunu tescil ediyor. Bugün ortaya çıkıyor ki yapılan iş Anayasa’ya aykırı. OHAL KHK’sının içine bakmam diyen Anayasa Mahkemesi, önceki kararıyla hükümete anayasayı OHAL süresince çiğneme imkanı tanımıştı. Anayasa Mahkemesi’nin tarih önünde bu sorumluluğunu da unutmamak lazım.”

Etiketler
Özgür Özel Akademisyen Barış Akademisyenleri Mahkeme