Cumhuriyet davasında cezalar onandı

Cumhuriyet davasında yargılananlar, kalan cezaları için tekrar cezaevine girecekler.

Cumhuriyet davasında cezalar onandı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf), Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onadı. Karar uyarınca temyiz incelemesini istinaf mahkemesinin yaptığı Cumhuriyet davasında yargılananlar, kalan cezaları için tekrar cezaevine girecekler.

İSTİNAF Mahkemesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Cumhuriyet Gazetesi eski yönetici ve yazarları hakkında verdiği mahkumiyet kararını onadı. Ahmet Şık'ın suç tarihinde milletvekili dokunulmazlığına sahip olmadığını gerekçe gösteren mahkeme, Şık'ın milletvekili dokunulmazlığından yararlanamayacağına karar verdi.

İstinaf Mahkemesi'nin onama kararında, 5 yılın üzerinde ceza alan sanıkların Yargıtay'a başvurma hakları bulunduğu belirtildi. Kararda, İstinaf Savcısı'nın da haklarında beraat kararı verilen 3 sanık için Yargıtay'a başvurma hakkı bulunduğu kaydedildi. Kararda, 5 yılın altında ceza alan sanıkların, bu onama kararı ile haklarındaki cezanın kesinleştiği ifade edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi eski yazarları ve yöneticilerinin yargılandığı davanın 25 Nisan 2018 tarihli duruşmada kararını açıklamıştı. Gazetenin eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7 yıl 13 ay 15 gün ceza aldı. Kararla birlikte Atalay tahliye edilmişti. Aynı suçtan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabiri Ahmet Şık, yazarı Aydın Engin 7'şer yıl 6'şar ay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile yazarı Hikmet Çetinkaya 6'şar yıl 3'er ay ceza almıştı.

"Terör örgütüne üye olmamakla örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan Avukat Bülent Utku, okur temsilcisi Güray Tekin Öz, Cumhuriyet Vakfı yöneticisi Önder Çelik, karikatürist Musa Kart ve Mustafa Kemal Güngör 3'er yıl 9'ar ay, yazar Kadri Gürsel de 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yusuf Emre İper, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün, Jeansbiri isimli Twitter hesabını kullandığı öne sürülen Ahmet Kemal Gündoğdu, "Terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasın almıştı. Turan Güney, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın da beraatına karar verilmişti.

Duruşma savcısı ve sanık avukatları bu kararı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Kararı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, tarafların istinaf başvurusunu dosya üzerinden karara bağladı.

5 YILIN ALTINDA CEZA ALANLARIN CEZALARI KESİNLEŞTİ

İstinaf Savcının da Turan Güney, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın beraat kararına yönelik Yargıtay'a başvurma hakkı bulunduğu belirtilen onama kararında, 5 yılın altında ceza alan sanıklar Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Önder Çelik, Musa Kart ve Mustafa Kemal Güngör'ün cezalarının ise onama kararı ile birlikte kesinleştiği kaydedildi.

KOPYALA YAPIŞTIRDA BİLE HATA VAR

Cumhuriyet davasının avukatlarından Tora Pekin kararı T24'e değerlendirdi, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “son derece hukuka aykırı kararını istinafın aynen benimsediğini” söylerken “Kabul edilmesi mümkün olmayan haksız-hukuksuz karar vermişler. Kopyala yapıştır yaparken bile hata yapmışlar” yorumunu yaptı.

Cumhuriyet davasında yargılanan isimlerin İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde aldıkları cezalar, tutuklu kaldıkları süreler ve haklarındaki hükmün kesinleşmesi durumunda cezaevinde tekrar yatacakları süreler şöyle:

Cumhuriyet davasında cezalar onandı - Resim : 2

31 Ekim 2016'daki gözaltı operasyonuyla başlayan, tutuklamalarla devam eden ve ilk duruşması 24 Temmuz 2017'de yapılan Cumhuriyet gazetesi davasında karar, 26 Nisan 2018’de açıklanmıştı. "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet’in yazar, yönetici, çizer ve muhabirlerine ceza yağmıştı.

Etiketler
Cezaevi