Hamile kalma olasılığını yarıya düşürüyor

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen hamile kalmak isteyen kadınlara önemli bir bilgi verdi.

Hamile kalma olasılığını yarıya düşürüyor

Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde (JCEM) yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarını aktaran Görgen, hamile kalma olasılığını düşüren bir etkene vurgu yaptı.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde (JCEM) yayınlanan bilimsel araştırmanın detayları hakkında bilgiler verdi. Görgen, Türkiye’deki kadınlarda da çokça görülen bir sorunun döllenme ihtimalini yarı yarıya düşürdüğünü aktardı.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

Görgen hamile kalmak isteyen kadınlara D vitamini ölçümü yaptırmalarını önerdi ve şu bilgileri verdi: D vitamini, güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak deride üretilen bir steroid hormondur ve aynı zamanda belirli yiyecekleri yiyerek de absorbe edilebilir. D vitamini iyi kemik sağlığı için gereklidir, ancak bilim insanları artık D vitamininin doğurganlık üzerindeki etkisiyle de ilgilenmeye başlıyor.

EKSİKLİĞİ DOĞURGANLIĞI BOZUYOR

Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin kemirgenlerde doğurganlığı bozduğunu, ancak bu eksikliğin insan üremesinde oynayabileceği rolün daha önce tam olarak araştırılmamış olduğunu bulmuştur.

Bunu daha da incelemek için, Ospedale Maggiore Policlinico ve San Raffaele Scientific Institute’dan araştırmacılar; İtalya'da, düşük D vitamini düzeyine sahip kadınlar ile yeterli D vitamini düzeyine sahip kadınlar arasındaki tüp bebek işlemi sonuçlarını karşılaştıran büyük bir çalışma yürüttü.

Katılımcılar D vitamini eksikliği olan 154 kadından (kanda 20 ng/ml'den daha az) ve yeterli düzeyde D vitamini bulunan 181 kadından (20 ng / ml’den fazla) oluşuyordu.

Genel sağlık kriterlerine göre kandaki D vitamini seviyesi 30 ng/ml olarak test edilmiştir.

GEBE KALMA İHTİMALİ İKİ KAT FAZLA

Çalışmada, yeterli D vitamini düzeyine sahip kadınların, D vitamini düzeylerinin yetersiz olduğunu gösteren kadınlarla karşılaştırıldığında, gebe kalma olasılığının neredeyse iki katı olduğu bulunmuştur.

Araştırmacılar, yeterli düzeyde hormon düzeyine sahip kadınlar arasındaki bu doğurganlık oranı farkının; D vitaminin yumurtalıklarda iyi kalitede yumurtaların üretimini artırmasından ve rahme konan embriyonun tutunma şansını artırmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

D vitamininin doğurganlığı nasıl etkilediğini araştırmak için yapılan en büyük çalışmada, yeterli D vitamini düzeyine sahip kadınların yüksek kaliteli embriyo üretme olasılıklarının daha yüksek olduğu ve D vitamini eksikliği olan kadınlardan daha fazla hamile kaldıkları bulundu.”