Seferihisar'ın zeytinliklerine JES tehdidi!

İzmir'in Seferihisar ilçesinde köylüler, özel bir şirket tarafından kurulması planlanan Jeotermal Enerji Santrali'ni (JES) zeytin ağaçlarına zarar vereceği gerekçesiyle tepki gösteriyor.

Seferihisar'ın zeytinliklerine JES tehdidi!

Seferihisar ilçesinde özel bir şirket tarafından ilçeye 21 kilometre mesafedeki Orhanlı Mahallesi ile Menderes ilçesine 6 kilometre mesafedeki Yeniköy mahalleleri mevkiinde 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES + RES) Tesisleri projesi planlandı.

Proje kapsamında, toplam 23 jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışması yapılacağı bildirildi. Sondajların 12'sinin üretim kuyusu, 10'u tekrar basma (reenjeksiyon) ve 1'inin de arama kuyusu olarak planlandığı kaydedildi.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Seferihisarlılar ise yapılması planlanan projenin zeytin ağaçlarına zarar vereceği gerekçesi ile projeye karşı çıkıyor.

Orhanlı'da yapılması planlanan jeotermal enerji santralinin zeytin ağaçlarına zarar vereceğine dikkat çeken köylülerden Galip Ener, "Geçtiğimiz aylarda bir anda mahallimize konteynerler gelmeye başladı. Konteynerlerin burada açılacak olan sondaj çalışmalarında görev alacak işçilerin kalacakları yerler olduğunu öğrendik. Tüm köylüler olarak tepki koyduk. Yapılmak istenen jeotermal sondaj çalışmalarıyla birlikte jeotermal elektrik santralinin de kurulmak istendiğini öğrendik. Buraya yapılacak olan jeotermal santral, bölgedeki tarım kültürünü ve üretim kültürünü bitirecek. Bütün mahalle, bu jeotermal santraline karşı. Her ne kadar güneş enerji santrali (GES) ve rüzgar enerji santrali (RES) zararsız gibi görünse de proje kapsamında jeotermal santrale destek vereceği için onlara da karşıyız. Bu proje, buradaki tarımsal ekonomiyi etkileyerek buradaki insanların göç etmesini kolaylaştıracak. Biz bunu istemiyoruz" ifadelerini kullanarak projeye tepki gösterdi.

''İZMİR'İN KALBİ YOK EDİLMESİN''

Mahallerinin geçim kaynağının zeytincilik olduğunu ifade eden Ener, "Bu tür projelerin planlı olması gerekiyor. Burada yaşayan köylülerin çoğunluğunun geçim kaynağı zeytincilik ve hayvancılık. JES'in burada yapılacak olması, mahallede yaşayanların geçim kaynağını sıkıntıya sokacak. Burası ürünleriyle, hayvanlarıyla, insanıyla yaşayan bir mahalle. Bu tür alanların oluşması için binlerce yıl geçmesi gerekiyor. Mahallemize hançer sokulmasını istemiyoruz. İzmir'in kalbi yok edilmesin" diye konuştu.

YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN

Ener, 1005 nüfuslu komşu Yeniköy Mahallesi'nde kurulması planlanan jeotermal santralinin de kendi mahallelerinin sınırına yakın bir bölgede olduğu için buradan da olumsuz etkileneceklerini kaydetti.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Jeotermal santral yatırımını yapacak şirket yetkilileri tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Etiketler
İzmir Zarar Seferihisar Zeytinli