Koltuk krizi büyüyor: Avrupa'da İstanbul Sözleşmesi vurgusu

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara ziyaretinde yaşanan ‘koltuk krizi’ Avrupa gündeminde İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi perspektifinde tartışıldı.

Koltuk krizi büyüyor: Avrupa'da İstanbul Sözleşmesi vurgusu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara ziyaretinde yaşanan ‘koltuk krizi’nin yankıları sürüyor.

Birgün'de yer alan habere göre; ziyarette Erdoğan’ın yanındaki koltuğa AB Konseyi Başkanı Michel’in oturmasının ardından bir süre ayakta kalan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen daha sonra üçlü kanepeye oturdu.

Konu uluslararası basında Türkiye’nin yaptığı bir diplomatik “gaf” ve eşit statüdeki iki liderden kadın olanın ayakta bırakılmasıyla İstanbul Sözleşmesi’ne atıf yapılarak tartışıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ziyarette oturma düzeninin AB tarafından gelen talepler doğrultusunda hazırlandığını açıkladı.

Eleştirilerin hedefindeki Charles Michel ise konuya dair yaptığı açıklamada “ziyaretin önemini gölgelemesinden üzüntü duyduğunu bildirdi. Michel Türkiye’nin protokol kurallarını katı yorumlaması sonucu üzücü bir durum” yaşandığını savundu.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer de bir açıklama yaparak yaşanan duruma “Komisyon başkanının açık bir biçimde şaşırdığını” söyledi.

Ursula von der Leyen görüşmeden önce Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden ötürü endişeli olduğunu söylemişti. Sözcü Mamer yaşanan bu gelişmenin ardından von der Leyen'in bu konuyla ilgili görüşünün “daha da keskinleştiğini” vurguladı.

Etiketler
Ankara Avrupa Birliği İstanbul Sözleşmesi Türkiye