2020 yılında vergi yükleri daha da ağırlaşacak!

Vergi ve harçlara gelen zamlar belli olurken vatandaşları 2020 yılında ağır yükler bekliyor.

2020 yılında vergi yükleri daha da ağırlaşacak!

Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle özellikle son iki yıldır sürekli zamlanan fiyatlarla boğuşan, düşük ücret artışlarıyla da geçinmeye çalışan yurttaşları, yeni yılda daha ağır yükler bekliyor.

Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılı için yüzde 22.58 olarak belirlediği yeniden değerleme oranı üzerinden birçok vergi, harç ve cezaları artırarak dünkü Resmi Gazete’de yayımladı.

EYLÜLDE YENİ DİLİM

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre; örneğin 3 yıldan fazla süreli pasaport için harç yüzde 22.58 artarak 994.80 lira oldu. Asliye mahkemesine başvuru harcı 54.40 liraya, şahıs şirketlerine ait işletmeler için kayıt ve tescil harcı 1163.8 liraya çıktı. Yine Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği’ne göre konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 47 kuruş, diğer belediyelerde 35 kuruş olarak hesaplanacak.

Ayrıca otel, motel, misafirhane, pansiyon, tatil köyleri, kamping alanları Nisan 2020’den itibaren konaklama vergisine tabi tutulacak. Dijital hizmet vergisi başlayacak.

Resmi Gazete’de yeni gelir vergisi dilimleri de yayımlandı. Buna göre yüzde 15 gelir vergisine tabi ilk vergi dilimi için gelir 18 bin TL’den 22 bin TL’ye çıkarıldı. İkinci vergi dilimi ise 40 bin TL’den 49 bin TL’ye çıkarıldı. Yeni gelir vergisi dilimleri, 2020 yılı için belirlenen 2 bin 324 TL asgari ücret üzerinden düşünüldüğünde bu ücretle çalışan işçiler, eylül ayından sonra ikinci vergi dilimine girecek. İlk 9 ay yüzde 15 vergi dilimine giren asgari ücretli, son 4 ayda yüzde 20 vergi ödeyecek.

EMLAKTA YÜZDE 11

Yine dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre, 2020 yılına ait emlak vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 11.29) kadar artırılarak hesaplanacak.

Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı ise 6 bin 600 liraya çıkarıldı. Öte yandan 1 Ocak’tan itibaren vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar, vergi daireleri vezneleri haricinde, sadece kamu bankaları ve PTT vasıtasıyla tahsil edilecek.

2020 yılında vergi yükleri daha da ağırlaşacak! - Resim : 1

Etiketler
Harç Vergi