HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkında kesinleşen yargı kararının okunmasıyla Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkında kesinleşen yargı kararı TBMM'de okundu.

Kararın okunmasıyla Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü.

AKP'liler Genel Kurulu terk etti, HDP grubu Meclis Kürsüsünün önünde oturuyor. Gazeteciler de Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarıldı.

Gergerlioğlu için Meclis İdare Amirleri göreve davet edildi. Amirlerin Gergerlioğlu'nu Meclis'ten çıkarması bekleniyor.

KAVGAYI CHP'Lİ VEKİLLER ENGELLEDİ

AKP'li İdare Amiri Alpay Özalan'ın Gergerlioğlu'nu salona çıkmaya davet etti. Özalan'a HDP'li vekiller müdahale etti. CHP'li vekiller olası bir kavgayı engelledi.

1994'TE NE OLDU

Gergerlioğlu direnme kararını anlatırken, "1994'teki görüntüleri yapsınlar. Kendileri bilir. 1994 görüntüleri olur" görüşünü dile getirdi.

Gergerlioğlu'nun göndermede bulunduğu 3 Mart 1994'de aralarında Leyla Zana, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Orhan Doğan'ın da bulunduğu çok sayıdaki Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilinin Meclis'te dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Milletvekili olmalarına karşın, dokunulmazlıkları olmadığı gerekçesiyle milletvekilleri 17 Mart 1994'te tutuklanmıştı.

Aralarında Sırrı Sakık'ın da bulunduğu bazı milletvekilleri bir süre Meclis'te kalarak, direnmiş, ancak bir süre sonra Meclis'ten çıkarılarak tutuklanmışlardı.

2007'de yaşamını yitiren Orhan Doğan'ın Meclis kapısı önünde başına bastırılarak polis aracına bindirilmesi ise yıllarca konuşulan görüntüler arasında yer almıştı.

Bölücülük suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılan DEP milletvekillerinin başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski DEP milletvekillerinin adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yargıtay, 2004'te mahkumiyet kararlarını bozunca eski DEP milletvekilleri cezaevinden tahliye edilmişti.

Aralarında Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Leyla Zana'nın da bulunduğu bazı isimler ise sonraki yıllarda kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP), kendini fesheden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve yerine kurulan Halkların Demokratik Partisi'nde (HDP) milletvekili, parti yöneticisi ve belediye başkanı olarak görev yaptılar.

2019 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk ise İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanmıştı.

Etiketler
Kocaeli HDP Milletvekili