Beyazıt Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti: Sorumlular cezasız kaldı

16 Mart 1978'de İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde solcu öğrencilere yönelik bombalı ve silahlı saldırıda 7 öğrencinin katledilmesinin üzerinden 43 yıl geçti.

Beyazıt Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti: Sorumlular cezasız kaldı

16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde solcu öğrencilerin, okuldan toplu çıkış yaptığı sırada Eczacılık Fakültesi'nin önünde gerçekleştirilen bombalı ve silahlı saldırının üzerinden 43 yıl geçti.

Saldırıda, Hatice Özen, Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Turan Ören, Abdullah Şimşek, Hamit Akıl ve Murat Kurt isimli öğrenciler hayatını kaybetti, 41 öğrenci de yaralandı.

Saldırının ardından öğrenciler üniversiteyi işgal etti. İstanbul Üniversite Senatosu, okulu süresiz kapattı.

DİSK 2 gün süreyle 2 saat iş bırakarak “Faşizme İhtar” eylemleri düzenledi.

SORUMLULAR CEZASI KALDI

Olaydan sonra Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Orhan Çakıroğlu, o dönem Ülkü Ocakları’nda görevli Mehmet Gül, dönemin MHP İstanbul İl Başkanı Kazım Ayaydın ve Ahmet Hamdi Aksoy gözaltına alındı.

Sanıklardan Sıddık Polat, Elazığ’da yakalandı.

1978 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada 17 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Diğer sanıklar hakkında ‘idam’ istemiyle İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde dava açıldı. 15 ay süren yargılama sonunda, Polat 11 yıl hapis cezasına mahkûm edilirken, diğer sanıklar delil yetersizliğinden beraat etti.

Askeri Yargıtay’ın 5 Ekim 1982 tarihli kararından sonra Polat da beraat etti.

YİNE ZAMAN AŞIMI

İstanbul 6. Ceza Mahkemesinin 20 Ekim 2008’de dava için aldığı zaman aşımı kararı, Mart 2010’da Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Böylece, yedi kişinin ölümü onlarca kişinin yaralanmasına yol açan, örgütlü ve planlı bir biçimde gerçekleştirildiğine dair çok sayıda kanıt bulunan 16 Mart katliamı tarihin tozlu raflarına terk edildi.

Etiketler
İstanbul Üniversitesi Lula Öğrenci Saldırı