Erdoğan: Dikey mimari böyle deprem bölgesinde bizim için intihardır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yazıkonak'ta Elazığ depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek anma ve deprem konutları anahtar teslim töreninde düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Dikey mimari böyle deprem bölgesinde bizim için intihardır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yazıkonak'ta Elazığ depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek anma ve deprem konutları anahtar teslim töreninde düzenlenen etkinliklere katıldı.

Erdoğan, "Türkiye, özellikle Cumhuriyet dönemindeki rant hırsı ve plansızlık nedeniyle güvenli bir altyapı kuramamıştır. Köylerimizde insanlarımızın hiçbir destek almadan kendi imkanları ile yaptıkları evler afetlerden korunacak donanıma sahip değildir." ifadelerini kullandı.

Dışarıda otobüsün üstünde yaptığı kısa konuşmasının ardından Erdoğan'ın salondaki törende açıklamaları şöyle oldu:

Elazığ'da 77 bin bina incelendi. 4 bin 500'e yakın binanın yıkımı gerçekleşti. 26 bin yeni konutun inşasına karar verdik.
Depremden sonraki 6 ayda 2517 konutu hak sahiplerine teslim ettik. 132 derslikli 8 okulun inşası sürüyor.

Bugün Elazığ'da 5 bin 500 konutu daha teslim ederek 8 bin ailemizi daha evlerine kavuşturmuş oluyoruz. Kanat 12 bin konutu da, bisiklet yolları, yeşil alanları, spor sahaları, okulları birlikte yaza kadar teslim edeceğiz. 100 bin insanımız için modern, donanımlı, güvenli, yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz.

Bir kez daha bu konutların hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. Depremler, seller, heyelanlar, doğal afetlerin önüne geçmek insanı aşan konulardır. Aynı şekilde ülkemizin Karadeniz tarafı coğrafi yapısı nedeniyle sel ve heyelanın en çok görüldüğü yerlerin başında geliyor. Bu afetlerin belki önüne geçemeyiz, ama yol açacağı zararları telafi edecek önlemler alabiliriz.

Türkiye, özellikle Cumhuriyet dönemindeki rant hırsı ve plansızlık nedeniyle güvenli bir altyapı kuramamıştır. Köylerimizde insanlarımızın hiçbir destek almadan kendi imkanları ile yaptıkları evler afetlerden korunacak donanıma sahip değildir.

Marmara depremi sonrası yapılan hukuki düzenlemelerin fiile geçmesi kolay olmamıştır. Elazığ, Malatya, İzmir depremini yaşadık. Van'daki depremi de çok iyi hatırlıyoruz.

Milyonlarca yapının dönüşümünün o kadar kolay olmadığını vicdan ve izan sahibi herkes kabul edecektir. Tüm mali gücü buraya sevk etsek bile yıllarca sürecek bir durum.

"DİKEY MİMARİ İNTİHARDIR"

Depreme dayanıklı yapı inşasında çok büyük mesafe kat ettik. Türkiye TOKİ sayesinde 1 milyon depreme dayanıklı yapıya kavuşmuştur.

Sadece 8-9 yılda 1.5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayarak 6.5 milyon insanımızın yaşamını güvence altına aldık. Riskli yapı statüsünde yenilemesi süren yapı sayısı 688 bini geçti. 688 bin bağımsız yapının tahliye ve yıkımını tamamladık. Bunun maliyeti 15.5 milyar lirayı geçti.

Sadece İstanbul'daki kentsel dönüşümün alanı 10 milyon metrekareyi buluyor. İzmir'de de 5 bin konutun inşasına başladık.

Hedefimiz acil dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon konutu 5 yıl içinde bitirmektir.

Yeni projelerimizin tamamını yatay mimariyi dikkate alarak yapıyoruz. Dikey mimari böyle deprem bölgesinde bizim için intihardır.

Etiketler
Elazığ Konut