Yörsan'ın batık kredisi onda bir fiyata satıldı

Yörsan Gıda'dan 1 milyar lirayı aşan proje kredisi alacağı olan iki banka, kredi paketini 131 milyon liraya varlık yönetimi şirketi Mega Varlık Yönetim AŞ'ye sattı.

Yörsan'ın batık kredisi onda bir fiyata satıldı

Yörsan Gıda'dan 1 milyar lirayı aşan proje kredisi alacağı olan iki banka, kredi paketini 131 milyon liraya varlık yönetimi şirketi Mega Varlık Yönetim AŞ'ye sattı. Geçen yıl konkordato ilan şirketin tüm ipotekli varlıkları varlık yönetimi şirketine geçecek.

Türkiye’nin yarım asırlık süt ve süt ürünleri üreticisi Yörsan için yeni bir süreç başladı. Alacaklı bankalar tahsil edemedikleri şirketin borçlarını özel sermaye fonuna devretti.


5 yıl önce Yörsan’ı alan Dubai merkezli özel sermaye fonu Abraaj Group’un Azerbaycanlı bir şirketle yaptığı satış görüşmelerinden sonuç alınmamıştı. Azeri firmanın temsilcilerinin alacaklı kooperatiflere yaptığı ‘Asıl alacağın yüzde 65’i ödenerek borçlar tasfiye edilsin’ önerisi kabul görmemişti.

Geçen yıl yapılan konkordato başvurusu üzerine mahkemenin verdiği bir yıllık süreç devam ederken, alacaklı bankalar batık krediler için satış ihalesi açtı. Yörsan Gıda’dan 1 milyar lirayı aşan proje kredisi alacağı olan iki banka bu kredi paketini sattı. 4 varlık yönetim şirketinin katıldığı ihaleyi 131 milyon liralık teklifle Mega Varlık Yönetim AŞ aldı.

İhalenin kesinleşmesinin ardından Yörsan için de yeni bir süreç başlayacak. Çünkü bu durumda şirketin sahip olduğu ipotekli tesisler ve varlıkları, Mega Varlık Yönetim A.Ş’ye geçecek.

İLK BEYAZ PEYNİR FABRİKASINI KURDU

Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulmasıyla atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş. kuruldu. Aynı yıl Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasını da kuran Yörsan, mali sıkıntıları aşamayınca, 3 kişilik konkordato komiser heyeti atanmıştı.

Etiketler
Kredi