Erdoğan 'özgürlüklerle' ilgili açıklama yapacak! "İnsan hakları eylem planını" unuttular yeni hikaye arıyorlar!

AKP Sözcüsü Çelik, Erdoğan'ın yarın hak ve özgürlüklerle ilgili önemli açıklamalarda bulunacağını söyledi. Erdoğan'ın ne açıklayacağı bilinmiyor ancak bir buçuk yıl önce açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı çoktan unutuldu.

Erdoğan 'özgürlüklerle' ilgili açıklama yapacak! "İnsan hakları eylem planını" unuttular yeni hikaye arıyorlar!

GERÇEK GÜNDEM -

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabı üzerinden, çarşamba günü yapılacak olan grup toplantısı ile ilgili, 'Herkesi ekran başına bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, hak ve özgürlükler mücadelemizin tarihine atılmış çok güçlü bir imza olacaktır." paylaşımında bulundu.

BİR İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI VARDI…

Çelik’in bu paylaşımı Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin yayımlanan genelgeyi akla getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Mart 2021’de açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı yeni bir döneme geçileceğinin adımı olarak sükseli bir şekilde açıklamıştı. Kamuoyu ile paylaşılan İnsan Hakları Eylem Planı, yurttaşlara haklarının güvence altına alındığı, düşünce, inanç özgürlüğünün korunduğu, demokratik bir hukuk devleti vaat ediyordu. Geçen zaman içinde Eylem Planı’nın adı bile anılmadı. Bugün ise seçime az kala benzer bir vaatler içeren demokratik adımlar yeniden gündeme getirildi.

Dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, söz konusu Eylem Planı’na ilişkin ”Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye anlayışıyla hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nın yol haritası belli oldu. Planın tamamı, 2 yıllık bir süreçte hayata geçmiş olacak." ifadelerini kullanmıştı.

AKP, açıkladığı eylem planını dış politikada da sıklıkla kullandı. Avrupa Birliği, ABD gibi batılı ülkelerden gelen eleştirilere, “İnsan hakları eylem planı hazırladık” diye yanıt verdiler.

HAYAL PAZARLANDI

"Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla hazırlanan, 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşan, uygulama takvimi 2 yıl olan İnsan Hakları Eylem Planı'ndaki her bir faaliyet için kısa (1 ve 3 ay), orta (6 ay ve 1 yıl) ve uzun (2 yıl) süreli vadeler belirlenmişti.

Bu plana göre 3 ay içinde gerçekleştirilmesi hedeflenen bazı faaliyetler şunlardı:

Katalog suçların kapsamı daraltılacak.

Katalog suçlar bakımından somut delile dayanma şartı getirilecek.

Hakim ve savcıların terfi sistemleri objektif performans kriterleri doğrultusunda yeniden belirlenecek.

Kişi özgürlüğü ve güvenliğine ilişkin mevzuat gözden geçirilecek.

6 ay içinde uygulanması planlanan bazı faaliyetler:

Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için 45 yaş şartı getirilecek.

Şeffaflığın artırılması ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin Strateji Belgesi güncellenecek.

Bir yıl içinde yapılması hedeflenen bazı faaliyetler ise şöyleydi:

İşkence iddiasına dair disiplin suçlarında zaman aşımı kaldırılacak.

Ceza İnfaz Kurumları İnsan Hakları İzleme Komisyonu kurulacak.

İfade hürriyetine ilişkin mevzuat gözden geçirilecek.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Eylem Planı üzerinden geçen bir yılı aşkın süreye rağmen, hedeflendiği iddia edilen düzenlemelerin hiçbiri yapılmadı. Hatta öyle ki ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ndan sonra Türkiye daha da kötüye gitti.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, İnsan Hakları Eylem Planı’nın üstünden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen eylem planında yer alan hedeflerin çoğunun halen yerine getirilmediğini ortaya koyan bir rapor yayınladı. Raporda şu konulara değinildi:

“İktidar, verdiği sözlerin yarısını bile yerine getiremedi. Örneğin, sulh ceza hakimliklerine yapılacak görevlendirmelerde asgari kıdem şartı uygulanacaktı fakat uygulanmadı. İfade özgürlüğü teminat altına alınacaktı ama uygulama tam tersine oldu, RTÜK ağır cezalarla televizyonları yıldırma politikasına devam etti. Hükümlülerin cezaları ailelerinin ikametine yakın cezaevlerinde infaz edilecekti ancak sürgün eder gibi uzak illere gönderme uygulaması devam ediyor.

Kolluk güçlerinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ölçüsüz müdahalesi, işkence ve kötü muamele vakaları, şüpheli ve sanık hakları ihlalleri, ifadesi alınacak kişilerin aşırı süreler boyunca bekletilmesi, iletişimin tespiti ve dinlenmesi ile bu kayıtların silinmesi konularında gerekli hassasiyet gösterilmemektedir. Ayrıca eşe ve boşanmış eşe karşı koruma önlemlerindeki yetersizlikler gibi konularda ilerleme kaydedilemedi.”

ERDOĞAN YENİ NE AÇIKLAYACAK

İnsan Hakları Eylem Planı’nın üzerinden 1 buçuk yıl geçti. Yargıdaki sorunların hiçbir çözülmediği gibi hak ihlallerinin giderek artması Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan başta olmak üzere birçok yüksek yargıç tarafından dile getirildi.

Yarın Erdoğan yine kürsüye çıkacak. Kendilerinin hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı unutarak yeni sözler söyleyecek. Ancak, asıl iş Erdoğan’ın konuşması bittikten sonra, atılacak adımlarda…

Etiketler
İnsan hakları