Ertuğrul Kürkçü'nün konuşması suç sayıldı; Gergerlioğlu hakkında aynı konferans için ikinci fezleke

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında 2018 yılında Diyarbakır’da katıldığı konferans nedeniyle ikinci kez fezleke hazırlandı.

Ertuğrul Kürkçü'nün konuşması suç sayıldı; Gergerlioğlu hakkında aynı konferans için ikinci fezleke

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında 2018 yılında Diyarbakır’da katıldığı “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Çözümü” isimli konferansta Pervin Buldan’ın yaptığı konuşma nedeniyle fezleke hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kez de aynı konferansta Ertuğrul Kürkçü’nün açıkladığı sonuç bildirgesine fiili muvafakat vererek “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle fezleke hazırladı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 27-28 Ekim 2018 tarihinde Diyarbakır’daki bir otelde düzenlenen Ortadoğu Krizi ve Demokratik Çözümü isimli konferansa katıldı. Konferansta konuşma yapan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, “Barış ve müzakere süreci bir kez daha başlamalı ve sayın Öcalan bu sürece dahil edilmelidir. Unutulmamalıdır ki Ortadoğu’da Kürtlerin kaderi sayın Öcalan’dan İmralı’nın kaderi Kürtlerin ulusal kaderinden ayrı ele alınamaz, alınmamalıdır” dedi. Konferans sonrası hazırlanan sonuç bildirgesi de dönemin HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü tarafından açıklandı. Sonuç bildirgesinde “Kürt sorununun çözümünü bu çıkış ve arayışısın bir parçası olarak değerlendiren konferansımız, ilgili aktörler arasında şimdiye kadar çözüme dönük sağ duyulu, yapıcı ve gerçekçi öneri ve perspektiflerin Sayın Öcalan’dan gelmesine karşın adeta kendisinden intikam alınırcasına mutlak tecrit altında tutulmasını kabul edilemez bulur” gibi ifadeler yer aldı.

MİLLETVEKİLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ, FEZLEKE İADE EDİLDİ

Konferansa katılanlar hakkında soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Gergerlioğlu hakkındaki dosyayı milletvekili olması nedeniyle yetkisizlik kararı vererek Ankara Başsavcılığına gönderdi. Ankara Başsavcılığı da Aralık 2018’de Gergerlioğlu hakkında, “Pervin Buldan’ın konuşmalarına tepki göstermeyerek ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı” iddiasıyla fezleke düzenledi. Ancak bu esnada Kocaeli’de hüküm giydiği davanın Yargıtay tarafından onanması nedeniyle Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. TBMM başkanlığı da bu nedenle düzenlenen fezlekeyi Başsavcılığa iade etti.

AYNI KONFERASTA İKİNCİ FEZLEKE

Milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu Nisan 2021’de tutuklandı. Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı vermesinin ardından 6 Temmuz 2021’de tahliye edildi. 16 Temmuz tarihinde de Gergerlioğlu’na milletvekilliği iade edildi. Daha önce Buldan’ın sözlerine tepki göstermediği gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” suçundan hazırladığı fezlekesi iade edilen Ankara Başsavcılığı Gergerlioğlu hakkında aynı konferans nedeniyle bir fezleke daha düzenledi. Fezlekede Gergerlioğlu’nun bu kez, “Ertuğrul Kürkçü tarafından sonuç bildirgesi açıklanan konferansa katıldığı ve katılımcıların ortak iradesini gösteren bildiriye fiili muvafakat vermek suretiyle terör örgütü propagandası yapma suçunu işlediği” öne sürüldü.

Aynı toplantı nedeniyle hakkında ikinci kez fezleke hazırlanmasını değerlendiren Gergerlioğlu, “Öncesinde Sayın Genel Başkanımızı dinlediğim için ‘Niye itiraz etmiyorsun?’ fezlekesi gönderenler, olayın komikliğinin eleştirilerimiz ile farkına varınca, ne yapacaklarını bilememişler, bu sefer fezlekeyi modifiye ederek tekrar göndermişler, daha da komik duruma düşmüşler” dedi.

Etiketler
Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli Diyarbakır HDP