Assange hakkındaki tecavüz soruşturması tekrar açıldı

İsveç, Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasını tekrar açtı.

Assange hakkındaki tecavüz soruşturması tekrar açıldı

İsveç, İngiltere'de tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange hakkındaki tecavüz dosyasını yeniden açtığını duyurdu.

Başsavcı yardımcısı Eva-Marie Persson, "Bugün soruşturmayı yeniden açmaya karar verdim... Şüpheli Bay Assange'ın tecavüz suçunu işlediğine dair hâlâ muhtemel bir sebep var" dedi. Persson, Assange'ın ifadesinin alınmasını gerektiğini savundu.

Gelişme üzerine açıklama yapan WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, "Julian Assange'ın 11 Nisan'da gözaltına alınmasından beri dosyayı yeniden açması için İsveç üzerinde kayda değer bir siyasi baskı var. Zaten bu dava üzerinde her zaman bir siyasi baskı oldu" dedi.

Hrafnsson, dosyanın yeniden açılmasının Assange'a ismini aklaması için bir şans vereceğini belirtti.

ZAMANAŞIMI GEREKÇESİYLE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Assange'ın İsveç'in başkenti Stockholm’de iki kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle açılan davalar 2015 ve 2017 yıllarında zamanaşımı nedeniyle düşürülmüştü. Assange bu davalar nedeniyle İsveç’te yargılanmamak için 2012’de Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Ancak Assange geçen ay, İsveç'in iade talebi sürecinde kefaletle bırakılma şartlarını ihlal ettiği ve yargı sürecinden kaçtığı gerekçesiyle tutuklanmıştı

İsveç’te savcılık, tecavüz mağdurlarından birinin avukatının son gelişmeler doğrultusundaki talebi üzerine Assange dosyasını yeniden incelemeye aldıklarını duyurmuştu.

Assange'ın tecavüz davası gerekçe gösterilerek WikiLeaks süreci nedeniyle ABD'ye gönderilebileceği endişesi dile getiriliyor.

Etiketler
İsveç Soruşturma Tecavüz