Sudan'daki arazinin akıbeti Meclis gündeminde!

Türkiye’nin tarımsal üretim için Sudan’dan 99 yıllığına kiraladığı 780 bin hektarlık arazinin akıbetinin ülkede yaşanan darbenin ardından ne olacağı merak ediliyor.

Sudan'daki arazinin akıbeti Meclis gündeminde!

Türkiye’nin tarımsal üretim için Sudan’dan 99 yıllığına kiraladığı 780 bin hektarlık arazinin akıbetinin bu ülkedeki darbenin ardından ne olacağı merak konusu oldu.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre; CHP’li Aygun, Bakan Pakdemirli’nin Sudan’dan 99 yıllığına kiralanan 780 bin 500 hektarlık arazi ile “gıdada arz güvenliğinin” sağlanacağı yönündeki açıklamasının “boşa düştüğünü” belirtti.

Sudan’daki darbe ile yapılan anlaşmanın belirsiz bir nitelik kazandığına işaret eden Aygun, “Yabancı topraklara bel bağlayarak milli tarımın geliştirilemeyeceği, Sudan örneği ile netlik kazanmıştır. Zira toprak kiraladığınız ülkede gerçekleşebilecek bir darbe ile tüm anlaşmalarınız geçersiz hale gelebilecektir. Milli tarım; milli topraklarda, milli çiftçiye tam destek vererek gerçekleşebilir” dedi.

Aygun, önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Yeni Ekonomi Programı” çerçevesinde yürürlüğe sokulmak istenen “Tarımda Milli Birlik Projesi” ne de yer verdi. Projenin “tarımda holdingleşmeye neden olacağını ve çiftçinin küresel sermaye karşısında çok daha zayıf düşeceğini” belirten Aygun, üretemez hale gelen çiftçinin, kurulmak istenen yüzde 50’si özel sektöre ait Semerat Holding içinde ezileceğini ifade etti.

CHP’li Aygun, “Proje rafa kaldırılacak mı, çiftçinin ucuz tohum, gübre, ilaç, yem ihtiyacını karşılayacak üretim tesisleri kurulacak mı, ithalata değil, üretime dönük yepyeni bir strateji geliştirecek mi” sorularına da yanıt istedi.

Etiketler
Sudan gösteriler Türkiye