Tablo kötüleşiyor! 'İşçiye zorunlu diyet yaptırılıyor'

CHP Genel Başkanı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, ekonomik kriz ve enflasyon sebebiyle asgari ücretin mutfak masraflarını bile karşılamadığını belirtti.

Tablo kötüleşiyor! 'İşçiye zorunlu diyet yaptırılıyor'

CHP Genel Başkanı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, ekonomik kriz ve sürekli artan enflasyon nedeniyle günden güne eriyen asgari ücretin artık mutfak masraflarını bile karşılamaya yetmediğine dikkat çekti.

Birgün'ün aktardığı habere göre; Ağbaba, “İşçiye zorunlu diyet yaptırılıyor! Türkiye’deki asgari ücret Anayasa’ya da uluslararası sözleşmelere de aykırı” dedi.

Ağbaba’nın hazırladığı rapora göre, 4 kişilik bir ailenin yapması gereken asgari mutfak masrafı mart ayında 2 bin 491 lira iken, nisan ayında 2 bin 535 liraya yükseldi. 2 bin 20 lira olan asgari ücret ise bu tutarın 515 lira altında kaldı. Sadece bir ayda ekmeğe yüzde 25, limon ve soğana yüzde 32, havuca yüzde 27, patatese yüzde 23, domatese ise yüzde 21 zam geldi.

BİR AYDA 40 DOLAR AZALDI

Raporda, dolar kurundaki artışla birlikte asgari ücrette yaşanan erimeye de işaret edilerek, “1 Nisan’da 5,50 lira olan dolar kuru, 6 Mayıs YSK darbesinden sonra 6,18 liraya yükseldi. 1 Nisan’da 367 dolara karşılık gelen asgari ücret, mayıs ayında dolar kurunun yükselmesi ile birlikte 327 dolara geriledi. Yani asgari ücret 40 dolar azaldı” dendi.

ANAYASA’YA AYKIRI

Anayasa’nın 55’inci maddesine göre, asgari ücret belirlenirken çalışanların geçim şartlarının göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekilen raporda, “Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesine göre de ‘İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücretin’ verilmesi gerekiyor. Türkiye’nin imzaladığı gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nın 4’üncü maddesine göre ise ‘çalışanlar kendilerine ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlayan ücret hakkına sahip olmalı.’ Ülkemizde asgari ücret 2019 yılı için net 2 bin 20 lira olarak belirlendi.

Lakin asgari ücret artışı, mevcut ekonomik kriz ve sürekli olarak artan enflasyon oranları nedeniyle günden güne eriyor. Bu nedenle mevcut asgari ücret, Anayasa’ya, Avrupa Sosyal Şartı’na ve Asgari Ücret Yönetmeliği’ne aykırı” ifadeleri kullanıldı.

***

HER AY TABLO KÖTÜLEŞİYOR

Tablo kötüleşiyor! 'İşçiye zorunlu diyet yaptırılıyor' - Resim : 1

Etiketler
Veli Ağbaba Asgari Ücret Ekonomik kriz Enflasyon