İşsizlik Fonu'nda şaibe artıyor!

İŞKUR’un 4 aydır işsizlik maaşı istatistiklerini yayınlamaması CHP CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş tarafından Meclis gündemine taşındı.

İşsizlik Fonu'nda şaibe artıyor!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (İŞKUR) 4 aydır işsizlik maaşı başvuruları ile ödenen miktarı yayınlamamasını TBMM'ye taşıdı.

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Demirtaş, “İŞKUR'un böyle bir süreçte işsizlik maaşı başvuruları ve ödenen miktarı açıklamaması net işsizlik rakamını gizlediğinin göstergesidir” diyerek, şunları ifade etti:

İşsizlik Fonu'nda şaibe artıyor! - Resim : 1 Son günlerde Türkiye çapındaki İŞKUR müdürlüklerinde bu manzaraya sık sık rastlanıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne alınacak 387 memur için1 Mart'ta böyle bir kuyruk oluşmuştu.

İŞSİZLİK HIZLA ARTIYOR

“TOBB'un araştırma kuruluşu SPM, şubat ayı işsizlik oranını %14.9 olarak hesapladığını belirtirken, şubat ayında 32 bin sanayi işçisinin de işini kaybettiğini, işsiz sayısının 4 milyonu geçebileceğini ifade etmiştir. DİSK-AR tarafından hazırlanan Mart 2019 tarihli İşsizlik ve İstihdam Raporu'na göre ise dar tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 302 bin olarak belirlenirken, geniş tanımlı işsizlik oranı %20.9 yani 7 milyon 153 bin olarak ifade edilmiştir. İŞKUR, son 4 aydır işsizlik maaşı başvuru istatistiklerini yayınlamamaktadır. Son olarak şubat ayı istatistiklerini önce web sayfasında yayınlayan İŞKUR, bunları daha sonra kaldırmıştır.

Yani Ocak 2019'da 653 bin 925 kişiye 646 milyon lira maaş ödendiği açıklanmış, daha sonra hiçbir açıklama yapmamıştır. Oysa kayıtlı işsiz sayısında Aralık 2018'den bu yana önemli oranda artış yaşanmıştır. Aralık 2018'de 3.509.603 olan kayıtlı işsiz sayısı, Ocak 2019'da 3.775.660, şubat ayında 3.953.325, mart ayında da 4.048.050'ye çıkmıştır. İŞKUR'un böyle bir süreçte işsizlik ödeneği başvurularını ve ödenen miktarı açıklamaması, İşsizlik Fonu ile ilgili zaten şaibeli olan duruma dair şüpheleri daha da artırmaktadır.”

İşsizlik Fonu'nda şaibe artıyor! - Resim : 2

Nisan bülteninde de istatistik verilmedi

İŞKUR'un şubat ayında web sitesinde yayınladığı istatistikleri daha sonra kaldırmasıyla başlayan süreci, SÖZCÜ gazetesi yakından takip ediyor. 16 Mart'ta “İŞKUR, sitesinden şubat rakamlarını kaldırdı” başlığıyla yayınladığımız haberin ardından İŞKUR'un 4 aydır sitesinde işsizlik maaşı istatistiklerini yayınlamadığını 10 Mayıs'ta “İŞKUR işsizliği gizliyor” başlığıyla ele aldık. Bunun üzerine İŞKUR nisan bültenini dün yayınladı ancak yine aylık olarak kaç kişiye, ne kadarlık işsizlik ödeneği verildiği açıklanmadı.

İşsizlik Fonu'nda şaibe artıyor! - Resim : 3 Ünal Demirtaş

Etiketler
Zonguldak İşsizlik Milletvekili