ODTÜ Rektörü Verşan Kök: Anlaşmayı öğrenciler bozdu

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Uluslararası Gençlik Topluluğu'nun (UGT) düzenlediği 33. Uluslararası Bahar Şenliği'nin iptal edilmesini yazdı.

ODTÜ Rektörü Verşan Kök: Anlaşmayı öğrenciler bozdu

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, bahar şenliklerinin iptal edilmesiyle ilgili olarak konuştu. "Biz UGT'li öğrencilerle Devrim Stadı konserleri de dahil her konuda anlaştık" diyen Kök, "Ancak sonra bu grup LGBT, Marksist, aşırı sol, HDP gruplarla toplantı yapıp bu karardan vazgeçtiler. Tüm alanları istediler" dedi.


Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, "Prof. Kök: Anlaşmayı öğrenciler bozdu" başlıklı yazısında Uluslararası Gençlik Topluluğu'nun (UGT) düzenlediği 33. Uluslararası Bahar Şenliği'nin iptal edilmesini yazdı."ODTÜ bir hayat okuludur. Devrim Stadyumu'ndaki mezuniyet yürüyüşünde sergilediğiniz özgüvenli, gururlu haliniz arasındaki farktır ODTÜ. Ayrıca şenliği olan bir bahardır ODTÜ. Finaller öncesi, uzun saatler süren ders çalışma maratonu başlamadan alınan bir nefestir o şenlik" diyen Zeyrek, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök'ün kendisini “(televizyonda) siyasetçi gibi konuşmakla” ve sadece öğrencilerin açıklamalarına dayanarak yorum yapmakla suçladığını aktardı.

Bunun üzerine Prof. Kök'ün açıklamalarına köşesinde yer veren Deniz Zeyrek, Kök'ün şu mesajını aktardı:

"Öncelikle biz şenlikleri iptal etmedik. Tam aksine biz UGT'li öğrencilerle Devrim Stadı konserleri de dahil her konuda anlaştık. Ancak sonra bu grup LGBT, Marksist, Aşırı Sol, HDP gruplarla toplantı yapıp bu karardan vazgeçtiler. Tüm alanları istediler. İsteklerinin toplam maliyeti 1 milyonun (TL olsa gerek) üstünde. Traktör bile istediler. Hiçbir zaman yasakçı bir tutumumuz olmadı yönetimce. Bizler sizlerden daha fazla ODTÜ'lüyüz. Mesela ben 35 senedir ODTÜ'deyim. Neyin ne olduğunu herkes kadar bilirim. Bu arada daha önce de şenlik yapılmadı ODTÜ'de.

3 yıldır hiçbir isteğimize olumlu yanıt vermeyen, saldırgan köpekler konusunda bizi yalnız bırakan (ODTÜ'de kimse yollarda dolaşamıyor), çöplerimizi toplamayan Çankaya Belediyesi'nin bu desteğinin de bizi çok şaşırttığını paylaşmak isterim. Şenlik desteğinden (!!!) önce belediye olarak yapmaları gerekenleri yapsa çok mutlu oluruz."

Zeyrek, yazısının devamında Kök'ün kendisine ilettiği mesajını şu sözlerle eleştirdi:

Prof. Kök'ün mesajından anladığım, sadece bazı yerlerin kullanımı konusunda bir anlaşmazlık var. Hepimiz genç olduk, hepimiz gençliğin ateşi ile tavizsiz tavırlar içine girdik. Bir üniversite rektörünün, üniversitesindeki o gençleri 'LGBT, Marksist, Aşırı Sol ve HDP' olarak sınıflandırmak yerine, ağabeylik ederek, hoşgörü göstererek orta yolu bulmaya çalışması, gençleri dinlemesi, doğru yöne yönlendirmesi, çözüm odaklı yaklaşması daha doğru olmaz mı?

Sürecin sonunda bahar şenliği yapılmazsa ve 33 yıllık bir gelenek sona ererse, gelecekte kimse o öğrencileri anımsamayacak. Ancak Prof. Kök tarihe (kimin haklı kimin haksız olduğuna dahi bakılmadan) 'şenlikleri yaptırmayan rektör' olarak geçecek.

Belki bana gönderdiği mesajdaki gibi 'ben haklıydım' diyecek, karşı tarafı suçlamaya devam edecek ve böyle anılmak kendisini hiç rahatsız etmeyecek. Belki de emeklilik yıllarında o ifade sürekli karşısına çıktığında hep vicdanen rahatsız olacak. Oysa, bahar, hele ki şenlikli geçen bir bahar çok iyidir. Herkesi neşede buluşturur. Rektörlere de iyi gelir gençlere de.


ODTÜ'nün önemli gelenekleri arasında gösterilen Bahar Şenliği, her yıl Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) tarafından düzenleniyor ve dört gün sürüyordu. Şenlik, ODTÜ'nün adını tribünündeki yazıdan alan "Devrim Stadı" olarak bilinen sahasında yapılıyordu. Bu yıl ise rektörlük etkinliğin düzenlenmeyeceğini açıkladı. ODTÜ Rektörlüğü'nden öğrencilere gönderilen yazıda, şenlik için yeni bir format önerildiğini ancak bu önerinin UGT tarafından kabul edilmediği belirtildi.

Yazıda, "Söz konusu öneri, KKM (Kültür ve Kongre Merkezi) Otopark alanının saat 22:00'ye dek ve KKM salonlarının mesai saatleri içinde topluluk stantları ve etkinlikleri için kullanımı, otopark alanında Rektörlük olanakları ile kurulacak sahnede müzik topluluklarının sahne alması, Avusturya Elçiliği katkıları ile Avusturya'dan gelecek sanatçıların konseri, uluslararası öğrenci stantlarının kurulması ve kermes talebinde bulunan toplulukların hazırlayacakları yiyecek stantlarını içermektedir" denildi.

ODTÜ Rektörü Verşan Kök: Anlaşmayı öğrenciler bozdu - Resim : 1

Ancak Rektörlük, bu önerinin UGT tarafından kabul edilmediğini ve bu kapsamda "şenliğin üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33. Bahar Şenliği'nin yapılamayacağını" ifade etti.

Etiketler
Deniz Zeyrek ODTÜ Öğrenci