CHP'li Yeğin'den AKP'nin Ataşehir adayı İsmail Erdem'e zor sorular

Sancaktepe Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Alper Yeğin, 10 yıldır Sancaktepe Belediyesi'ni yöneten AKP'nin Ataşehir Belediye Başkan adayı İsmail Erdem hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CHP'li Yeğin'den AKP'nin Ataşehir adayı İsmail Erdem'e zor sorular

Sancaktepe Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Alper Yeğin, 10 yıldır Sancaktepe Belediyesi'ni yöneten AKP'nin Ataşehir Belediye Başkan adayı İsmail Erdem hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sancaktepe Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Alper Yeğin, Ataşehirli yerel gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi.

Alper Yeğin toplantıda; “Ak Parti Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem’in 10 yılda Sancaktepe’de neler yaptığını bir de benden dinleyin” dedi.

CHP'li Yeğin'den AKP'nin Ataşehir adayı İsmail Erdem'e zor sorular - Resim : 2İsmail Erdem

10 yılda Başkanlığını yaptığı Sancaktepe Belediyesi’nde 2.5 milyar liranın harcandığını, 2018 bütçe açığıyla birlikte belediyenin güncel borcunun 700 milyon lira olduğunu belirten Yeğin; “Yapılan birçok iş ya Büyükşehir’in katkısıyla ya da vatandaş ve inşaat şirketlerinin bağışıyla yapıldı. 2.5 milyar lira nereye gitti” diye sordu.

Alper Yeğin, Sancaktepe Belediyesi’nin 3 belde belediyesinin kapatılmasıyla kurulduğunu ve İsmail Erdem’in “belediyeyi sıfırdan kurdum” söyleminin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek şunları söyledi:

“Sancaktepe 3 belde belediyesinin kapatılmasıyla kurulan bir belediye. İsmail Erdem, Sancaktepe’yi sıfırdan kurdum diyor ancak bu doğru değil. Sıfırdan kurulan bir belediye görmek istiyorsak Ataşehir’e bakmak lazım.

CHP'li Yeğin'den AKP'nin Ataşehir adayı İsmail Erdem'e zor sorular - Resim : 3Alper Yeğin

Sancaktepe kurulduğunda Sarıgazi Belediye binasına İsmail Bey gelip sadece tabelelalarını değiştirdi. Göreve başladığında 3 belediye binası yüzlerce personel, makam arabası, iş araçları ve kongre toplantı salonları, nikah salonu, top sahası hepsi vardı. Bir tane değil üç tane belediye binası vardı. Ataşehir ise 10 yıl evvel bir konteynerda kuruldu. Sekizinci yılında belediye binasını yaptı. Sancaktepe belediyesi kururlduğunda borçsuz bir belediyeydi. 2018 bütçe açığıyla birlikte bugün 700 milyon civarında bir borcu var. Her gün haciz geliyor. Daha dün futbol sahasının skor tabelası yüzünden haciz geldi”.

“Borç çok yapılan bir şey yok”

Alper Yeğin, 700 milyon borç olmasına rağmen ortada yapılan önemli bir işin olmadığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “700 milyon borç var ama bunun karşılığında bir sürü eser yapıldı deseniz anlaşılabilir. Bizim 700 milyon borcumuz var ama onun karşılığında kültür merkezi yapıldı, futbol sahası yapıldı, belediyenin sağlık merkezi yapıldı deseniz kabul edeceğiz; ancak bunların hiçbiri yapılmadı”.

Yapılan yatırımların genellikle o bölgede iş yapan müteahhitlere sağlanan imar rantları karşılığında gerçekleşen projeler olduğunu söyleyen Alper Yeğin konuyla ilgili şu örneği verdi:

“Halkbank ve Vakıfbank’ın ortak projesi olan Bizimtepe Aydos projesi. Bu projede 3 bin metrekarelik bir yeşil cami alanı var. Belediyeye bağış yapmak suretiyle orada bir cami yapıldı. Oradaki 3 bin metrekarelik imar hakkı yandaki projenin inşaat toplamının üzerine eklendi. 6 bin metrekarelik bir imar ilave edildi. O bölgede bu büyüklükteki bir projenin değeri 35-40 milyon liraya tekabül ediyor. Bunun karşılığında Sancaktepe Belediyesi’ne sadece 6 milyon liralık bir nakit bağışı yapıldı. O bağışla da Çanakkale Projesi yapıldı. Yani Sancaktepe Belediyesi Çanakkale Projesi’ne bir kuruş bile harcamadı”.

CHP'li Yeğin'den AKP'nin Ataşehir adayı İsmail Erdem'e zor sorular - Resim : 4

10 yılda 2.5 milyar lira

İsmail Erdem’in 10 yılda 2.5 milyar liralık bir bütçe harcadığını belediyenin de hali hazırda 700 milyon liralık bir borcu olduğunu belirten Alper Yeğin, İsmail Erdem’in yaptım dediği her şeyin esasında ya Büyükşehir’in ya vatandaşların ya da rant karşılığı bağış yapan bazı iş adamlarının yaptıkları olduğunu söyleyerek şunları söylüyor:

“Necmettin Erbakan Külliyesi Suryapı tarafından yapıldı. İsmail Bey Sancaktepe’ye sağlığın merkezi diyor ancak yapılan Devlet Hastanesi adı üzerinde Devlet tarafından yapıldı. Sancaktepe Belediyesi bir şey yapmadı. Diş Hastanesi İl Sağlık Müdürlüğü ve işadamları tarafından yapıldı. Belediyenin önündeki park ve Kadir Topbaş Kültür Merkezi de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Belediyenin giderlerinde bunlar yok ama 700 milyon borç var. Devasa bir borç var. Belediye su dahi alamayacak durumda”.

Sancaktepe’de İsmail Bey’in 2 büyük projesi var ikisi de çok büyük konut projesi diyerek sözlerini sürdüren Alper Yeğin şöyle devam ediyor: “İki büyük projesinden biri Sinpaş’a satılan hastane alanı. 50 bin metrekare olan hastane alanı imar planları değiştirilerek 2013 yılında ticari artı konut alanı olarak değiştirilip 60 bin metrekarelik alan Sinpaş’a 50 milyon liraya satıldı. Sinpaş orada 1000 daire 100 dükkan yaptı.

İkinci büyük projesi de yine Sancaktepe’nin en önemli merkezinde bulunan 30 bin metrekarelik oto pazarı arazisi. Bu arazi 50 milyon lira karşılığında Selçuklu Holding’e satıldı. Şirket orada 500 daire ve 50 bin metrekarelik bir ticaret merkezi yaptı”.

“Belediyenin malvarlığı borçlara karşılık heba oluyor”

Yapılan gereksiz harcamaların ve kötü yönetim sonucunda belediyenin borç içinde yüzdüğünü belirten Alper Yeğin borçlara karşılık belediyenin sahip olduğu gayrımenkul ve arazilerin de yok pahasına elden çıkarıldığına dikkat çekti:

“Park alanlarımız satıldı, Emniyet Müdürlüğü binamız belediyenin borçlarına karşılık devredildi, camilerimiz borçlarımıza karşılık devredildi. En son Sefa Tepesi’ndeki tesisimizin 50 bin metrekarelik bir bölümü Büyükşehire borçlarına karşılık 47 milyon liraya devredildi. Sürekli Sancaktepe’nin kaynakları satıldı. Sattılar da borçsuz bir belediye mi devrediyorlar. Hayır borç içinde yüzüyoruz” dedi.

Son anda yeni bir borçlanmanın da eşiğinden döndüklerini belirten Alper Yeğin “Giderayak kendi grup toplantılarında Meclise 75 milyon borçlanma getirdiler. 8 yıllık geri ödeme planıyla bu 220 milyon lirayı buluyordu. Bu borçlanma sadece CHP değil Ak Parti içinde de ciddi bir tepkiye neden oldu ve bunu geri çekmek zorunda kaldılar. Bu da olsaydı 220 milyon liralık bir borcu da giderayak belediyenin sırtına yükleyip gideceklerdi” dedi.

Borcunu ödemediği belediyeye Başkan mı olacak?

Alper Yeğin ilginç bir moktaya da parmak basıyor ve Sancaktepe Belediyesi’nin Ataşehir Belediyesi’ne 2.5 milyon liralık bir borcu olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Sancaktepe Belediyesi’nin ilçelerin kurulumundan dolayı Ataşehir Belediyesi’ne bir borcu var. İki belediyenin karşılıklı olarak kabul ettiği 4 milyon liralık borcun sadece 1.5 milyon lirası ödendi. 2.5 milyonu kaldı. Bir belediyenin diğer bir belediyeye haciz işlemi yapacağı bir noktaya gelindi. Ve bu aday borçlu olduğu belediyeye başkan adayı oluyor. Bir belediyenin başka bir belediyeye niye borcu olsun ve niye ödenmesin? Bu borç bizim 10 yıllık bütçemizin binde birine tekabül ediyor”.

Spor kulübüyle ilgili de sürekli sıkıntı olduğunu belirten Yeğin; “Orası belediyeye bağlı olmadığı için ödemelerini ve borçlarını göremiyoruz. İsmail Erdem kulübün onursal başkanı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Genç de kulübün Başkanı. Spor kulübünde ödenek sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Hocanın para almadığından dolayı bırakıp gittiğini biliyoruz” diyor.

15 Temmuz Stadı’nın adının daha önce Hakan Şükür Stadyumu olduğunu belirten Yeğin; “O zaman Hakan Şükür milletvekiliydi. Biz karşı çıkmış hatta stadın adının Şenol Güneş olmasını önermiştik. Ancak ısrarla onun adını verdiler. Sonra Hakan Şükür’ün olayı patlak verince adı Şehir Stadı olarak değişti. 15 Temmuz’dan sonra da 15 Temmuz Stadyumu yaptılar. 3 kere adı değişti. Keşke işin en başında bizim önerimizi dikkate alsalardı” dedi.

“Vatandaşları mahallelerinden ederek imar sorununu çözdüler”

İsmail Erdem’in Ataşehir’e Belediye Başkanı olduğunda imar sorununu 6 ayda çözeceğim demesine de tepki gösteren Alper Yeğin “Sancaktepe’de bir sürü yerde imar sorunu devam ediyor. İsmail Bey Sancaktepe’nin imar sorununu çözdüm diyor ama keşke çözmeseydi. Sancaktepe’yi İstanbul’un en modern gecekondu bölgesi haline getirdiler. Sancaktepe’de iki tecrübesi var. Biri Meclis Mahallesi’nde diğeri de Sarıgazi Mahallesi’nde. Bu iki mahallede yaşayan vatandaşların imar sorunlarını yerinde çözmek yerine onları büyükşehirin Tepeören’de, Akfırat’ta yaptığı konutlara göndererek ve 20 yıl borçlandırarak çözdü. İnsanlar oturdukları mahallelerden taşınmak zorunda kaldı” dedi.

İsmail Bey’in 2014 seçimlerinde 47 projesi olduğunu bunların 12 ya da 13’ünü gerçekleştirdiğini bu projelerden de 8’ini Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını vurgulayan Alper Yeğin “İnşallah bu sıkıntılar 31 Mart’ta sona erecek ve CHP gelecek. Tüm sıkıntıları da çözeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Etiketler
Ataşehir Sancaktepe