'Yeşil'den gelen telefon: Eymür'e ulaşamıyorum

Emekli Astsubay Hüseyin Oğuz, Musa Anter cinayeti davasında önemli açıklamalarda bulundu. Celil kod adlı Binbaşı A.Ö. konuşursa tüm cinayetlerin aydınlatılacağını duyurdu.

'Yeşil'den gelen telefon: Eymür'e ulaşamıyorum

1996 Kasım ayında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile MİT adına son telefon görüşmesini yapan emekli MİT görevlisi H.K, tanık olarak çağırıldığı Musa Anter cinayeti ve JİTEM Ana Davası’nda mahkemeye yazılı dilekçe gönderdi. Yeşil’i en son 29 Kasım 1996’da gördüğünü belirten H.K, 29 Kasım’dan sonraki hafta da Yeşil’in MİT’i arayarak Mehmet Eymür ile görüşmek istediğini anlattı.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi ve Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ile avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, SGK’den gönderilen yanıtta Mahmut Yıldırım’ın herhangi bir sağlık kaydının olmadığının, Emniyet Genel Müdürlüğü yanıtında ise Yeşil’e ilişkin herhangi bir koruma kararının bulunmadığının bildirildiğini açıkladı.

Tanık olarak duruşmaya çağrılan MİT görevlisi H. K. ise MİT aracılığıyla gönderdiği dilekçede, 1996’da Yeşil ile telefonla yaptığı görüşmesine ilişkin şunları kaydetti:

“MİT teftiş kurulu soruşturma raporundaki Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’la ilgili beyanlarım nedeniyle ifademe başvurulmak istenmiştir. Rapordaki telefon görüşmeleri Yeşil’i son gördüğüm tarih 29 Kasım 1996’dan sonraki hafta içerisinde gerçekleşmiştir. O dönem Yeşil, Mehmet Eymür ile görüşmek için Eymür’ü aramaktaydı ancak ulaşamadığından ve santral bu aramaları bana bağladığı için Yeşil’le görüşmek durumunda kaldım. Yeşil, Eymür ile görüşmek istediğini ancak ulaşamadığını söyledi. Ben de bu durumu Eymür’e ileteceğimi kendisine ilettim. Yeşil ile o dönemde sadece bu kapsamda görüştüm ve bu görüşmelerin tamamını Mehmet Eymür’e sözlü olarak ilettim. Devamında ne tür gelişmeler yaşandığından haberdar değilim. Bu görüşmelerden sonra Yeşil’le bugüne kadar bir iletişimim olmamıştır.”

‘Celil kod adlı A.Ö’

Emekli Astsubay Hüseyin Oğuz da SEGBİS aracığıyla tanık olarak dinlendi. Davanın sanıklarından itirafçı Abdulkadir Aygan’ı tanıdığını belirten Oğuz, Yeşil’in Mahmut Yıldırım olduğunu ilk kez kendisinin açıkladığını anlattı. Aygan’ın kendisine anlatımlarına değinen Oğuz, “O dönemde JİTEM’de Celil kod adlı Binbaşı A.Ö. vardı. İlk kez burada açıklıyorum. Celil kod bugüne kadar hiç ifadeye çağrılmadı. Eğer ifadesi alınırsa bütün faili meçhul cinayetler çözülür” dedi. Musa Anter’in kaçırılarak öldürülmesi olayında Yeşil ile birlikte A.Ö’nün olduğunu iddia eden Oğuz, “Bu olayı JİTEM yaptı” dedi.
Vedat Aydın ile Binbaşı Cem Ersever’in infazlarında da A.Ö. ismini veren Oğuz, Ersever cinayetinde dönemin Ankara İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı olan Ali Öz ve Jandarma İstihbarat’ta görevli H. Kenan Yılmaz’ın rol aldığını öne sürdü. Malatya’da bir gece nöbetçi subayının yanında Yeşil’i gördüğünü anlatan Oğuz, “Bıyığı aşağı doğru sarkıktı. Nöbetçi subaya dedim ki bu tipi bozukları buraya alma. Yeşil’in gelmesinden önce iki kişi, Malatya’da öldürülmüştü” diye konuştu.

Etiketler
Aydın Telefon