Fatih İlçe Milli Eğitim'den 'ihale' haberlerine açıklama

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Artı Gerçek'in 'Milli Eğitim Müdürlüğü'nden kıyak ihale: Ortada 5 milyon var ama proje yok' haberine ilişkin açıklama yaptı.

Fatih İlçe Milli Eğitim'den 'ihale' haberlerine açıklama

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Artı Gerçek'in 'Milli Eğitim Müdürlüğü'nden kıyak ihale: Ortada 5 milyon var ama proje yok' haberine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada haberlerin asılsız olduğunu ileri süren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, projenin devam ettiğini söyledi.

Gazetenin ulaştığı şube müdürü ise projenin hangi okullarda uygulandığını hatırlamadığını ifade etti. Fatih İlçe Müdürlüğü haber ile ilgili açıklamasında, haberi yapan muhabirler hakkında hukuki işlem başlatacağını duyurdu.

Haberde şunlar yer alıyordu:

İstanbul Fatih’te Suriyeli öğrencilerin taşımalı eğitimi ve yaz okuluna gelen Suriyeli öğrencilerin taşınması için Fatih Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan ve toplamda 5 milyon lira bedeli olan 2 ihalenin Aktaş Turizm ve Taşımacılık şirketine verildiği ve sonrasında projenin uygulanmadığı ortaya çıktı. Aynı hizmet ihalesi Kağıthane’de de yapılmış, proje uygulanmamıştı.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Suriyeli öğrencilerin taşımalı eğitimi için toplam bedeli 5 milyon olan 2 ayrı ihale açtı. İki ayrı ihaleyi de Aktaş Turizm ve Taşımacılık firması kazandı. Görüştüğümüz okul yetkilileri bu projenin hiçbir okulda uygulanmadığını söyledi. İsmini vermeyen yetkililer ve öğretmenler Suriyeli öğrencilerin okullarından evlerine yürüyerek gittiğini de ekledi. Öğretmenler bu projeyi duyduklarını ama herhangi bir okulda projenin uygulanmadığını söylediler. Öğretmenler bu projenin iptal edildiğini duyduklarını da dile getirdi.

PROJEYLE İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILMIŞ

Açıklamada projenin "PICTES Projesi" kapsamında olduğunu söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, projenin de sadece Fatih'te olan öğrencileri kapsadığını kaydetti.

Açıklamanın devamında proje ile ilgili soruşturma ve inceleme başlatıldığı ise şu ifadelerle verildi:

"Buna mukabil ilimiz genelinde bu dönemi kapsayan tüm ihalelerin inceleme ve soruşturmaya tabii tutulması ve müfettiş raporlarının henüz hazırlanmaması nedeni ile yükleniciye ödeme tamamlanmamıştır."

MUHABİRLERE SORUŞTURMA TEHDİDİ

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, açıklamasının sonunda ise haberi yapan muhabirlere soruşturma açmakla tehdit etti.

"Tüm bu bilgilerin müdürlüğümüze sorularak öğrenilmesi mümkün iken müdürlüğümüzden bilgi alınmadan haksız ve mesnetsiz olarak yapılan ve müdürlüğümüz çalışanlarının onur ve haysiyetini hiçe sayan bu mesnetsiz iddialar ile ilgili her türlü kanuni hakkımızı arayacağımızı ve ilgililer hakkında gerekli işlemin yapılacağını kamuoyuna saygı ile arz ederiz."

Artı Gerçek, haberin yapım aşamasında muhabirlerin aradığı yetkililerin telefonlara çıkmayarak başka birimlere yönlendirildiğini belirtti.

YAZ KURSU PROJESİ UYGULANDI MI?

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz kursuna gidecek Suriyeli öğrencilerin taşınması için açılan ve bedeli 428 bin 033 TL olan ihale ile ilgili belgeye hiç değinmedi. İhale yapım tarihi Ağustos 2018 olarak görülüyor.

Fatih İlçe Milli Eğitim'den 'ihale' haberlerine açıklama - Resim : 1

CHP'Lİ EMECAN MECLİS'E TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ise haberimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Emecan, Selçuk'a, "İstanbul ilimizin kaç ilçesinde, Suriyeli öğrencilerin taşımalı eğitimi ve yaz okuluna gelen Suriyeli öğrencilerin taşınması amacıyla ihale açılmıştır" diye sordu.

CHP'li Emecan'ın Selçuk'a yönelltiği sorular şöyle:

1- Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından adı geçen ihale yapılmış mıdır?

2- Yapıldı ise neden uygulanmamıştır?

3- Sözleşmenin gereği yerine getirilmediği belirtilen ihale iptal edilmiş midir? Edilmedi ise neden iptal edilmemiştir?

4- Adı geçen ihaleye ilişkin, ihaleyi alan taşımacılık firmasına herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?

5- Ödeme yapıldı ise sözleşmenin gereği yerine getirilmediği halde, ödeme yapanlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

6- İstanbul ilimizin kaç ilçesinde, Suriyeli öğrencilerin taşımalı eğitimi ve yaz okuluna gelen Suriyeli öğrencilerin taşınması amacıyla ihale açılmıştır?

7- Bu ihalelerden hangileri yapılan sözleşmelere uygun olarak devam etmektedir?

8- Ücretsiz olarak yapıldığı anlaşılan bu taşıma ihalelerinin benzerleri, maddi durumu yerinde olmayan Türk öğrenciler için de yapılmakta mıdır?