ABD'den Venezuela'ya yanıt: Meşru liderle görüşeceğiz

Venezuela Dışişleri Bakanı'nın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve ABD Başkanı Trump’ın bir araya gelebileceği yönündeki açıklamasına ABD'den yanıt geldi.

ABD'den Venezuela'ya yanıt: Meşru liderle görüşeceğiz

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’nın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve ABD Başkanı Trump’ın bir araya gelebileceği yönündeki açıklamasına ABD’den yanıt geldi.

ABD’nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Robert Wood, “Başkan Trump, Venezuela’nın meşru devlet başkanı ile görüşmek için hazırlıklar yapıyor. O da Juan Guaido” dedi.

“Maduro ve Trump neden buluşmasın?”

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ABD’ye diyalog çağrısında bulundu. İsviçre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde yapılan İnsan Hakları Konseyi’nin 40’ıncı oturumunda konuşan Arreaza, “ABD ile diyalog neden olmasın. Devlet Başkanı Maduro ile Trump neden buluşmasınlar? Dolayısıyla ortak bir zeminde buluşup aralarındaki görüş ayrılıklarını izah edebilirler” dedi.

Venezuela’nın ABD tarafından ablukaya alındığını belirten Arreaza, Kasım 2017’den bu yana başta petrol şirketleri olmak üzere ABD’nin ülkesinin 30 milyar dolarlık varlığına el koyduğunun söyledi. Arreaza, uluslararası bankaların Venezuela ile çalışmayı reddettiğini, İngiltere’nin 1,5 milyar, Belçika’nın da 1,4 milyar dolar tutarındaki mal varlıklarını bloke ettiğini aktardı.

Arreaza, “ülkesine yönelik saldırgan tutumun sona ermesi gerektiğini” belirterek, iki ülke arasındaki görüşmelerin Venezuela’da yapılması teklifinde bulundu.

Öte yandan, Arreaza’nın konuşmasının başında ABD, Arjantin, Avustralya, Şili, Kolombiya, Peru, Kanada, İsrail ve Arjantin gibi ülkelerden delegasyonlar Konsey salonunu terk etti. Bu ülkelerin protestosuna rağmen Arreaza konuşmasına devam etti. Salonda kalan ülkeler ise konuşmasını tamamladıktan sonra Arreaza’yı uzun süre alkışladı.

“Maduro rejimini tanımıyoruz”

ABD’nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Robert Wood da Silahsızlanma Konferansı’na da ev sahipliği BM Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenledi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik bir dizi suçlamalarda bulunan Wood, ülkenin meşru liderinin, kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Guaido olduğunu savundu.

Wood, Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’nın çağrısına ilişkin bir soruya, “Başkan Trump, Venezuela’nın meşru devlet başkanı ile görüşmek için hazırlıklar yapıyor. O da Juan Guaido. Maduro rejimi kabul edilemez ve biz tanımıyoruz” karşılığını verdi.

Etiketler
Venezuela