Ruhani'den Cevad Zarif kararı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Instagram'dan paylaştığı mesajla görevden ayrıldığını duyuran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in istifasını kabul etmedi.

Ruhani'den Cevad Zarif kararı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Tahran ziyareti sırasında Instagram'dan paylaştığı mesajla görevden ayrıldığını duyuran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in istifasını kabul etmedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Ruhani’nin Zarif’in dün sunduğu istifayı kabul etmediği kaydedildi.

Sözcü, aynı zamanda pazartesi akşam yaşananların ardından çok sayıda bakanlık çalışanı ve elçinin de istifa edebileceğine dair iddiaları da yalanladı.

Cumhurbaşkanlığı: Zarif yalnız olmayacak ve biz, hepimiz yanında olacağız, destekleyeceğiz

İran Cumhurbaşkanlığı, Zarif'in Instagram üzerinden yaptığı istifa duyurusuna gün içinde yine aynı yöntemle cevap vermişti. Cumhurbaşkanlığı'nın Instagram sayfasından yapılan açıklamada, Zarif’in istifa kararı doğrulanmış ancak Ruhani’nin bu istifayı kabul etmeyeceği belirtilmişti.

Mesajda, 'Zarif’in görevini şimdiye dek ustalıkla yerine getirdiği ve bu durumun böyle devam edeceği' kaydedilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti: "Zarif yalnız olmayacak ve biz, hepimiz (hükümet) yanında olacağız, destekleyeceğiz."

Ne olmuştu?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, pazartesi günü İran’ın başkenti Tahran’a giderek ülkenin dini lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmişti. Zarif, bu görüşmelerde yer almazken, ‘İran’ın Ortadoğu’daki kılıcı’ olarak da anılan Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ise her iki toplantıda da hazır bulunmuştu.

Zarif, akşam saatlerinde de Instagram’dan yaptığı bir paylaşımla istifasını duyurmuştu. İlk olarak Hazreti Fatma’nın doğum gününü simgeleyen Kadın Günü/Anne Günü’nü kutlayan Zarif’in mesajında, şu ifadeler yer alıyordu:

"Son 67 ayda, İran'ın sevgili halkı ve cesur otoritelerinin cömertliği için çok teşekkür ederim. Artık hizmet edememem ve hizmet ettiğim dönemdeki eksikliklerim için samimiyetle özür dilerim. Mutlu ve esen kalın."

Etiketler
Instagram İran Hasan Ruhani