Hakimlik sınavı yaz boz tahtası: 3 ayrı hakim

OHAL sürecinde KHK ile kaldırılan ‘hakimlik sınavında 70 puan koşulu’nu yeniden getiren Torba Yasa TBMM gündeminde.

Hakimlik sınavı yaz boz tahtası: 3 ayrı hakim

AKP iktidarı döneminde yaz boz tahtasına döndürülen hakimlik sınavıyla ilgili yeni düzenlemeleri içeren Torba Yasa, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

OHAL kapsamında 7 Ocak 2017 tarihinde çıkarılan KHK ile kaldırılan yazılı sınavda 100 üzerinden 70 puan alma koşulunu yeniden getiren yasa teklifi ile yazılı ve mülakatta alınan notların toplam puana oransal etkisi de düzenleniyor.

TBMM’ye 12 Şubat’ta sunulan ve Adalet Komisyonu’ndan hızla geçirilerek Meclis gündemine getirilen “Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin hazırlanış biçimi ve bazı hükümleri muhalefetin tepkisine neden oldu.

AKADEMİYİ KAPATTIKLARINI UNUTTULAR

Birgün gazetesinden Sebahat Karakoyun'un haberine göre CHP’nin teklife ilişkin muhalefet şerhinde, “Kanun teklifi hükümleri gelişigüzel şekilde masa başında hazırlanmış, muhalefet milletvekillerine danışılmadan getirilmiş, uzmanların görüşleri önemsenmemiştir” görüşüne yer verildi. Teklifin “ alelacele kaleme alındığı, maddeler arasında çelişkiler bulunduğuna” dikkat çekilerek, kapatıldığı unutularak “Adalet Akademisi”nin isminin defalarca teklif metninde kullanıldığı vurgulandı.

ÜÇ AYRI HÂKİM KATEGORİSİ

Muhalefet şerhinde, hakimlik için yazılı sınavdan en az 70 puana alma koşulunun yeniden getirildiği belritilerek, AKP’nin 70 puan koşulunu 15 Temmuz darse girişiminin ardından yargıda boşaltılan kadroları tamamlama iddiasıyla kaldırdığına dikkat çekildi. Bu iddianın aksine asıl amacın “AKP teşkilatında görev yapıp barajı aşamayanları hakim ve savcı yapmak olduğu” vurgulandı.

“Ara dönem” olarak isimlendirilen OHAL süreci, 15 Temmuz öncesi ve bundan sonra uygulanacak sınav sistemleri dikkate alındığında “üç ayrı hakim kategorisi” oluşacağına dikkat çekiln muhalefet şerhinde, “Böyle bir düzenleme ile aslında ‘ara dönem’ düzenleme ve uygulamalarını sorgulamanın meşruluk zemini de atılmış olmaktadır. Bu itibarla, üç ayrı döneme denk düşen üç kategori hâkim ve savcıdan söz edilebilecektir” denildi. Bu ayrımı en aza indirmek için “ara dönemde” 70 puan koşulu aranmadan mesleğe alınan hakim ve savcıların, mesleki formasyon kapsamında bir yeterlik sınavına tabi tutulmaları gerektiği savunuldu.

MÜLAKATTA KAMERA KAYDI YAPILMALI

Muhalefet şerhinde mülakat sınavlarının kamera kaydı altında yapılması gerektiği belirtilerek, “Kamera kaydı, geçen yıllarda yapılan mülakatların şaibeli durumu dikkate alındığında, bundan böyle saydamlığın ve nesnelliğin sağlanması için önem taşımaktadır” denildi.

Etiketler
TBMM