'Cumhurbaşkanına hakaret'ten 2 yıl hapis cezası

Ankara Gar Katliamı’nı protesto edenler hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ açılan dava sonuçlandı.

'Cumhurbaşkanına hakaret'ten 2 yıl hapis cezası

Atanan bilirkişi 9 sanığın ‘hakaret ettiğini’ iddia etti. Bu sanıklara verilen hapis cezaları ertelendi. HDP’li Mediha Azra Güllüpınar’a, ‘hakaret ettiği tespit edilemedi’ raporuna rağmen 2 yıl 2 ay ertelemesiz hapis cezası verildi

Ankara Gar Katliamı’nın gerçekleştiği 2015 yılında Bursa’da protesto yürüyüşü yapan grubun içinde bulunan 10 kişiye Mudanya 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten hapis cezası verildi.


Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre 103 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı Ankara Gar Katliamı’ndan 3 gün sonra Bursa’da yapılan basın açıklaması ve yürüyüş protestosunda iktidar aleyhine sloganlar atıldı. Yürüyüşten sonra aralarında o dönem HDP’nin Mudanya İlçe Eş Başkanı Mediha Azra Güllüpınar’ın da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Hazırlanan iddianamede söz konusu 10 kişinin, ‘Katil Erdoğan’ diyerek cumhurbaşkanı şahsına hakaret ettiği iddia edildi. Güllüpınar ve diğer 9 sanık duruşmada hakaret etmediğini söyleyerek beraatini talep etse de aradan geçen yaklaşık 4 yılın ardından dava sonuçlandı. 9 sanığa ertelemeli hapis cezası verilirken Güllüpınar’a 2 yıl 2 ay 7 gün hapis cezası verildi.

Güllüpınar’ın avukatı Cahit Kırkazak, müvekkilinin diğer sanıklarla aynı suçtan yargılanmasına rağmen cezanın üst sınırdan ve ertelemesiz olmasının ‘hukuka aykırı’ olduğunu söyleyerek verilen karar hakkında şunları söyledi: “Dosya kapsamında Cumhurbaşkanına yönelik bir beyan yok. Olay gerçekleştiğinde Türkiye’de her gün bombalar patlıyordu. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı Ankara’da 10 Ekim’de gerçekleşti. Ve bu katliam nedeniyle müvekkilim bir siyasetçi olarak iktidarı eleştirmiş. Bu eleştirinin cumhurbaşkanlığına hakaretmiş gibi kabul edilip ceza verilmesi hukuken kabul edilemez. Bu cezaya ancak toplum içinde ‘ayıp’ denilebilir.”

Etiketler
Ankara Hakaret Hapis cezası