Halk Arenası’na seçimlere kadar karartma

RTÜK; Aralık ayında Fox TV ve Halk TV’ye verdiği ağır yayın durdurma cezalarının uygulanma tarihlerini belirledi. Buna göre Halk TV, 1 Şubat’tan 22 Mart’a kadar Halk Arenası programını yayınlayamayacak.

Halk Arenası’na seçimlere kadar karartma

RTÜK kestiği ağır cezaların infaz tarihlerini belirledi. Buna göre Halk TV 1 Şubat’tan 22 Mart’a kadar Halk Arenası programını yayınlayamayacak. Fox TV ise 4, 5 ve 6 Şubat tarihlerinde Fatih Portakal’ın sunduğu Ana Haber Bülteni’ni yayınlayamayacak.

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, “Söz konusu tarihlerde belgesel yayınlanmamasının yaptırımı lisans iptali sonucunu doğurur, yani ekranları tamamen karartılır. Tek kanallı televizyon döneminde necefli maşrapa izlerdi seyirciler çok kanallı Türkiye’de de belgesel izlenecek” tepkisini gösterdi.

RTÜK, Aralık ayı sonunda Fox TV ve Halk TV’ye ağır yayın durdurma cezaları vermişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fox TV Ana Haber Bülteni Sunucusu Fatih Portakal’ın “Hadi bakalım barışçıl bir eylem için protesto edelim, zamları“ protesto edelim Doğal gaz zammını. Hadi bakalım. Yapalım. Yapabilecek miyiz?” sözlerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sert tepki göstermiş ve RTÜK hemen harekete geçmişti. Üst Kurul, Fox Ana Haber Bülteni’nin 3 gün boyunca yayınlanmasına yasak getirmişti.

Halk TV’de yayılanan “Halk Arenası” programında da sanatçı Müjdat Gezen'in “bak Recep Tayyip Erdoğan sen benim, bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın haddini bil”, sanatçı Metin Akpınar’ın ise “Belki liderini ayağından asarlar belki mahzenlerde zehirlenerek ölür” sözleri yine Erdoğan’ın tepkisinin ardından RTÜK tarafından cezalandırılmıştı. Programa 5 kez yayın durdurma cezası verilmişti. Ayrıca yazar Yılmaz Özdil’in yine Halk Arenası programıdaki “Tayyip Erdoğan bir tek bira içmiş olsaydı bugün çok daha iyi bir Türkiye olurdu” sözleri için de Halk TV’ye 3 kez yayın durdurma cezası verilmişti.

Edinilen bilgiye göre RTÜK, sözkonusu yayın durdurma cezalarının hangi tarihlerde uygulanacağını da belirledi.

Seçime kadar karartma

Buna göre Halk TV, Yılmaz Özdil’in sözleri nedeniyle 1-8 ve 15 Şubat tarihlerinde Halk Arenası programını yayınlayamayacak. Halk Arenası Gezen ve Akpınar’ın sözleri nedeniyle de 22 Şubat - 22 Mart tarihleri arasında yayımlanamayacak. Böylece yerel seçimlere kısa bir süre kalana kadar Halk Arenası yayımlanamayacak.

Fox TV ise Fatih Portakal’ın sunduğu Ana Haber bültenini ise 4, 5 ve 6 Şubat tarihlerinde ekranlarına getiremeyecek. RTÜK’ün, televizyon kanallarına bu bilgileri içeren tebligatı yaptığı, bu programlar yerine yayınlanacak olan ikame belgesel kasetlerini de gönderdiği öğrenildi.

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, cezalar ve belirlenen tarihlerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Belirlenen gün ve saatlerde bu belgesellerin yayınlanmamasının yaptırımı lisans iptali sonucunu doğurur yani ekranları tamamen karartılır. Tek kanallı televizyon döneminde necefli maşrapa izlerdi seyirciler çok kanallı türkiyedede belgesel izlenecek. Necefli maşrapa teknik arıza nedeniyle yayınlanırdı. Şimdi ise Türkiye televizyonculuğu ve yayıncılığı ‘arızalandığı’ için ana haber bülteni saatinde Türkiye, gerçekleri duymayacak, ülkede ve dünyada olanlara ilişkin haberleri alamayacak. Yerine mecburen, zorunlu olarak haber izleyicileri belgesel izleyecek. Belgesel izlemeleri güzel ama izleyicinin tercihiyle olursa...

Belgeseller muhalefetin sesinin kesilmesinin aracı haline getiriliyor oysa amacı eğitmek bilgilendirmektir. RTÜK eliyle belgeseller farklı düşünenleri, gazetecilik yapmaya çalışanları, muhalefeti susturma, terbiye aracı gibi kullanılacak.”

Etiketler
FOX TV Halk TV RTÜK Seçim