'Ekonomi iyi' söylemine AKP'liler de inanmıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik krizi yok sayan söylemlerine karşın kriz, AKP seçmenin gündeminde ilk sıraya oturdu. Ekonomist Sönmez, bu durumun yerel seçimlere de yansıyacağı görüşünde.

'Ekonomi iyi' söylemine AKP'liler de inanmıyor

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, işsizlik ve geçim sıkıntısını yurttaşların gündeminde ilk sıraya taşıdı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği, “Ekonomimiz iyiye gidiyor” söylemlerine karşın AKP seçmeni işsizlik, hayat pahalılığı ve enflasyon başlıkları altında toplanan ekonomik problemlerin gündemlerinde ilk sırada olduğunu belirtiyor. Ekonomist Mustafa Sönmez, bu durumun yerel seçimlere de yansıyacağı görüşünde.

‘SÜRPRİZ DEĞİL’

Ekonomik problemler, AKP’nin yaptırdığı anketlerde birinci problem olarak öne çıktı. Daha önce, Türkiye’nin en önemli sorununun, “Terör” olduğunu düşünen AKP seçmeni, giderek artan işsizlik ve yüksek enflasyon karşısında ekonomiyi gündemin ilk sırasına aldı. AKP’ye oy veren kesimlerin de özellikle 2018’in ikinci yarısından itibaren hızla yükselen enflasyon ve sert şekilde artan döviz kurlarından etkilendiğini belirten İktisatçı Mustafa Sönmez, “Anket sonucunu sürpriz olarak görmemek lazım” ifadesini kullandı.

‘ŞİKÂYETLER ARTACAK’

'Ekonomi iyi' söylemine AKP'liler de inanmıyor - Resim : 1Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Mustafa Sönmez, ekonominin krize girmesiyle enflasyon ve işsizliğin tüm yurttaşların en büyük sorunu olduğunu söyledi. Sönmez, “Bugün AKP’ye oy vermiş kesimler dahil olmak üzere bütün alt ve orta sınıfın en çok konuştuğu şey pahalılık ve işsizlik. İşten çıkarmalar ya da işsiz olan gençlerin yakın gelecekte iş bulamamaları en büyük problemidir” diye konuştu. Sönmez, gelir kaybı yaşayan yurttaşların bankalara olan borçlarını ödemekte sıkıntılar yaşamaya başladığının altını çizerek “Bugün yaşanan sorunlar bir başlangıçtır. Esas büyük krizle beraber bu şikâyetler daha da artacaktır” dedi.

‘SANDIĞA YANSIYACAK’

Krizin, yerel seçimlere doğrudan etkisi olacağını kaydeden Sönmez, 1989 yılındaki yerel seçimlerden ANAP’ın ekonomideki performansının seçimlere yansıdığını anımsattı. AKP’nin 2009 yerel seçimlerinde yaşadığı oy kaybının da ekonomik kriz nedeniyle yaşandığını vurgulayan Sönmez, “Yaklaşan yerel seçimlerde de ekonomik sıkıntıların sandığa yansıması muhtemeldir” yorumunda bulundu.

Etiketler
Ekonomik kriz Recep Tayyip Erdoğan Seçim Yerel Seçim