'2019'da Türkiye'yi sıkıntılı bir süreç bekliyor'

Ekonomist Dr. Osman Berke Duvan, Adana'da '2019’a Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi' panelinde konuştu.

'2019'da Türkiye'yi sıkıntılı bir süreç bekliyor'

Emek ve Demokrasi Platformu ile Adana Kayserililer Derneğinin ortaklaşa düzenlediği “2019’a Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi” başlıklı panelde ekonominin mevcut durumu ve ekonomide 2019’a ilişkin beklentiler tartışıldı.

Ekonomist Dr. Osman Berke Duvan’ın panelist olarak katıldığı organizasyonda 2019 yılına 2018’in sarsıntılarıyla girildiğinin altı çizildi.

EKONOMİK DARALMANIN ÖNCÜ İŞARETLERİ!

34 çeyrek sonra yatırım harcamalarının ilk kez daraldığına dikkat çekilen panelde ekonomi ve üretimdeki yavaşlamanın özellikle işsizlik sorununu daha da ağırlaştıracağı belirtildi.

Banka kredilerindeki sert yavaşlama ve üretimdeki gerilemenin 2018’in son çeyreğinde ciddi bir ekonomik daralmanın öncü işaretleri olduğunu söyleyen Dr. Duvan piyasadaki nakit sıkışıklığına, protesto edilen senet ve karşılıksız çek tutarlarındaki ciddi artışa dikkat çekti.

'2019'da Türkiye'yi sıkıntılı bir süreç bekliyor' - Resim : 2

2019’un dış finansman ihtiyacının yüksek ekonomiler için sıkıntılı bir yıl olacağını belirten Dr. Duvan, bundan en çok etkilenecek ekonomilerden birinin Türkiye olduğunu belirtti.

İLAVE BASKI UYARISI!

2019’a girerken risk ve fırsatları da özetleyen Dr. Duvan, döviz kurunun geldiği seviyelerin özellikle ihracat yapan sektörler için rekabet avantajı sağladığını, buna karşın artan jeostratejik risklerin, İngiltere’nin AB’den çıkışının, Çin ve ABD arasında ticaret savaşlarının hem küresel hem de Türkiye’nin büyüme performansı üzerinde ilave baskı yaratabileceğine dikkat çekti. 2019’da sıkıntıların kaçınılmaz olduğunu söyleyen Dr. Duvan, orta ve uzun vadede Türkiye’nin yeni bir büyüme ve adaletli paylaşım stratejisini uygulamaya koyması gerektiğini vurguladı. Soru ve yorumlarla oldukça verimli geçen panel, 2019’a ilişkin iyi dilek ve temennilerle son buldu.

'2019'da Türkiye'yi sıkıntılı bir süreç bekliyor' - Resim : 3

YOĞUN İLGİ

Panele Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, CHP Adana İl Başkanı Emrah Kozay, CHP Önceki Dönem Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Ümit Özgümüş, Emek ve Demokrasi Platformu Başkanı Nejat Altınok, Adana Kayserililer Derneği Başkanı Uğur Büyükkantarcı, sivil toplum örgüt temsilci ve üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Etiketler
Adana Türkiye