Yaşamına son vermek isteyen askeri ikna etmek isterken öldürülmüştü: Mahkeme ‘kaza’ dedi tahliye kararı verildi

Gaziantep'te intihara teşebbüs eden uzman çavuş Muhammet Yıldız, kendisini ikna etmek isteyen Oktay Danabaş’ı pompalı tüfekle öldürdü. Mahkeme "kaza" dedi, Yıldız tahliye edildi.

Yaşamına son vermek isteyen askeri ikna etmek isterken öldürülmüştü: Mahkeme ‘kaza’ dedi tahliye kararı verildi

Gaziantep’te yaşayan ve iddiaya göre olay öncesi görevden uzaklaştırılan uzman çavuş Muhammet Yıldız, otomobilinin içerisinde pompalı tüfekle yaşamına son vermek istedi. Durumu gören market işletmecisi Oktay D., Muhammet Yıldız ile konuşmaya başladı. Konuşma sırasında Muhammet Yıldız, yanındaki tüfekle kendisini ikna etmeye çalışan 4 çocuk babası Oktay D.'ye ateş etti.

Medyaport'tan Kübra Köklü'nün haberine göre; tüfekten çıkan saçmaların isabet ettiği Oktay D. olay yerinde yaşamını yitirdi. Olayın ardından gözaltına alınan sanık Muhammet Yıldız tutuklanarak cezaevine gönderildi. Oktay D.'nin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, kasten öldürmeye ilişkin delillerin tespit edilmesine rağmen Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık Muhammet Yıldız hakkında “taksirle adam öldürme” suçundan iddianame hazırladı.

Medyaport.net’in ulaştığı tanık beyanında, "Sanık Muhammet Yıldız pompalı tüfek ile ateş etmeden önce silahın şarjörünü çektiğini duydum. Ve bir kaç saniye sonra da silah patladı" dediği öğrenildi. Sanık Muhammet Yıldız, cep telefonunun şifresini bilmediğini söylemesi üzerine cep telefonunda inceleme yapılamadı. Kolluk kuvvetlerinin cep telefonunun şifresini çözemediği de belirtildi. Olay gerçekleştikten hemen sonra sanık Muhammet Yıldız savcılıktan izin alarak arabasını sattığı öğrenildi. Bu yüzden de olayın gerçekleştiği araçta keşif incelemesi yapılamadı. Tatbiki keşif incelemesi ise başka bir araç ile yapıldı.

"BİLEREK İSTEYEREK HİÇBİR ŞEY YAPMADIM"

Gaziantep 3. Ağır Ceza Mahkemesince yargılamasına başlanan Yıldız, geçtiğimiz pazartesi günü karar duruşması için hakim karşısına çıktı. Karar öncesi son sözü sorulan sanık Muhammet Yıldız, “Olay tamamen kaza ile olmuştur. Bilerek isteyerek hiçbir şey yapmadım. Tahliyemi talep ederim” dedi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Muhammet Yıldız’ın üzerine atılı “taksirle bir kişinin ölümüne neden olma” suçunu işlediği sabit olduğundan 5 yıl hapisle cezalandırılmasına, sanığın eylemi bilinçli taksir gerçekleştirmesinden dolayı cezanın 7 yıl 6 ay hapse çıkarılmasına, sanığa verilen cezanın geleceği üzerindeki muhtemel etkileri lehine takdir indirimi sebebi sayılarak cezanın 6 yıl 3 hapis cezasına düşürülmesine hükmederek, sanığın tahliye edilmesine karar verdi.

"KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNDAN CEZALANDIRMA YAPILMALI"

Kararı üst mahkemeye taşıyacaklarını söyleyen Avukat Berkay Uçar ise "Tanık beyanına rağmen bu karar verildi. Dosya aydınlatılmadı" dedi.

"Olayın oluş biçimi dikkate alındığında suç ancak kasten işlenebilen bir suçtur" diye yorumlayan Uçar, şunları ifade etti:

"Sanık bu cezadan sonra bir yıl daha cezaevinde kaldıktan sonra serbest kalacak. Toplam da iki yıl cezaevinde kalmış olacak. Hem verilen karara hem de tanığın tahliye edilmesini itiraz ettik. Taksirle atılı suçu işlemesi mümkün değil. Sanık asker. Tüfeğin durumunu ve kullanımını görevi gereği bilebilecek durumda. Tüm deliller doğrultusunda kasten öldürme suçundan cezalandırılmasını talep ederiz."

"SAVCI ARABAYI SATARAK DELİLLERİ KAYBETMİŞ OLDU"

Sanığa verilen cezanın hukuka uygun olmadığını dile getiren Uçar, ‘’İşlediği fiilin karşılığı kasten öldürme suçunu oluşturuyor. Ayrıca bu karar kamu vicdanını da yaralıyor. Yargılama eksik yürütüldü. Deliller ortadan kaldırıldı. Tanık ifadelerinin ardından sanığın ifadesi alındı. Sanığın asker olması yargılama sürecinde bahane edildi. Olay arabanın içerisinde gerçekleşti. Ancak savcı arabayı satarak delilleri kaybetmiş oldu. Keşif yapılmadan araba satıldı’’ ifadelerini kullandı.

Etiketler
Gaziantep Mahkeme Tahliye