Yolu Melih Gökçek'le kesişen dolmuş şoförü, ihale zengini oldu!

Dolmuş şoförlüğü yaparken Melih Gökçek’le tanışan ve kaderi değişen Mustafa Akan’ın şirketi kamudan son 11 yılda 7.6 milyar TL’lik ihale aldı. Akan’ın en fazla ihale aldığı kurumların başında ise ABB geliyor.

Yolu Melih Gökçek'le kesişen dolmuş şoförü, ihale zengini oldu!

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Mustafa Akan, dolmuş şoförlüğü yaparken yolu eski Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı AKP'li Melih Gökçek’le kesişti ve bir anda kamudan milyonlarca liralık ihaleler alan bir şirketin sahibi oldu.

Akan’nın sahibi olduğu Söğüt İnşaat Şirketi, kamudan 2011 ile 2021 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde tam 17 ayrı ihale aldı. İhalelerin toplam bedeli ise 7 milyar 669 milyon TL’yi buldu. Bu 11 yıllık dönemde Söğüt İnşaat’ın en fazla ihale aldığı kurumların başında ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi geliyor. Ayrıca şirket, AKP dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan da milyonlarca liralık ihaleler aldı.

Yapımı tamamlanmadan açılışı yapılan ve sonrasında sorunlar yaşanan Eryaman Stadı da Söğüt inşaat tarafından yapılmıştı. Söğüt İnşaat’ın internet sitesine yer alan bilgilere göre şirket “Metromall Eryaman Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Eryaman Stadyumu ve Spor Tesisleri Yapım İşi, Mevlana Cami, Torbalı – Ödemiş- Kiraz Yolu” gibi çok sayıda projeyi de üstlendi.

Akan’ın ismi AKP’li Gökçek döneminde hemen her belediye ihalesinde ismi öne çıkıyordu. Ankara’da dolmuşçuluk yaparken yolu Melih Gökçek ile kesişince kaderi değişen Mustafa Akan’ın şirketi Söğüt İnşaat’a ABB Belediye Meclisi kararları ile çok sayıda haksız emsal artışı da sağlandı. Belediyeden milyonlarca liralık arsa ihaleleri alan şirket, Gökçek döneminde belediyenin içme suyu, kanalizasyon ve asfalt ihalelerinin büyük çoğunluğunu aldı. Söğüt İnşaat, belediyeden aldığı ihalelerle sermayesini katlayarak artırdı.

GENEL MÜDÜR DE İHALE ZENGİNİ

Öte yandan Söğüt İnşaat’ın Genel Müdürü Durali Akpınar da Tuğra İnşaat adında bir şirketin sahibi. Bu şirkette kamudan son kamudan son 7 yılda 6 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 265 milyon 386 bin TL’lik buluyor. Tuğra İnşaat’ın da ihale aldığı kurumların başında Ankara Büyükşehir Belediyesi gelirken Karayolları Genel Müdürlüğü, Ankara Valiliği ve Altındağ Belediyesi’nden de ihale aldığı öğrenildi.

***

Bakan Soylu uçak kiralamıştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2017 yılındaki Anayasa referandumu döneminde Söğüt Havacılık A.Ş.’den uçak kiralamıştı. Soylu’nun şirketi Engin Sigorta tarafından Söğüt Havacılık Şirketi’nden kiralanan uçak için 165 bin TL ödenmişti. Söğüt Havacılık’ın da Söğüt İnşaat’ın da sahibi olan Mustafa Akan’a ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Etiketler
Muş Melih Gökçek