Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararından vazgeçen ABD'den Rusya'ya yaptırım!

Washington Moskova'yı hedef alan yeni yaptırımları açıkladı.

Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararından vazgeçen ABD'den Rusya'ya yaptırım!

ABD, Ukrayna krizini tırmandırmamak için Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararından vazgeçse de Rusya'ya yaptırım uygulamaktan geri durmadı.

Mart ayı sonunda ateşkesin havaya uçmasıyla patlak veren gerilimde fırtına gece yarısı dindi ancak ABD savaşı bir başka alana taşıdı. Washington'ın bugün ilan ettiği hamleye Moskova'nın misillemede bulunması bekleniyor.

ABD, daha önce Türkiye'ye bildirdiği savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişine dair bildirimi geri çekti. Washington, iki geminin 14 ve 15 Nisan tarihleri arasında İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e aktarmıştı.

Söz konusu gemiler, USS Donald Cook ve USS Roosevelt'ti. USS Donald Cook savaş gemisi, 2021'in başından bu yana iki kez Karadeniz'e geçiş yapmış ve NATO tatbikatlarına katılmıştı. Tatbikatlardan birinde Rus jeti ABD gemisinin üzerinde alçak uçuş yapmıştı.

ABD savaş gemileri Karadeniz'e girmedi ancak Washington haftalardır beklenen hamlesni yaptı. ABD, Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımları açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımların detayları paylaşıldı. ABD'nin yeni yaptırımları, Rusya'nın hem ruble hem de ruble dışındaki para cinsinden borçlanmalarına uygulanacak.

Buna göre, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesinde rol oynayan 32 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacak. Rusya'nın Kırım'ı işgali ile bağlantılı beş şahıs ve üç şirkete ABD Hazine Bakanlığı yaptırım uygulayacak.

İlan edilen paket, teknoloji şirketlerine hedefli yaptırımları da içeriyor. Resmi açıklamada, "ABD, ulusal çıkarlarını savunacak, ABD'ye zarar veren Rus hükümet eylemlerinin bedelini ödetecek" denildi.

10 diplomatın da sınır dışı edileceğini duyuran Washington, "Rusya'ya yaptırımlar Moskova'nın ABD seçimlerine müdahalesine ve kötü amaçlı siber faaliyetlerine yanıt" ifadesini kullandı.

RUSYA KARŞILIK VERECEK

Moskova ise, yaptırımlar ilan edilmeden kısa süre önce misillemede bulunacağını açıkladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın ABD'nin attığı adıma karşılık vereceğini söyledi.

Peskov ayrıca, yaptırımların ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında gerçekleşmesi beklenen görüşmeye katkı sağlamayacağını da vurguladı:"Şu anda durum çok gergin. Biliyorsunuz çeşitli tatbikatlar çerçevesinde hem NATO hem de ABD’nin askeri teçhizatları doğrudan sınırlarımıza aktarıldı.

İlave askeri teçhizatların aktarımı durumu daha da gerginleştirecektir. ABD’nin gemi göndermeme kararı neticesinde tansiyonun düştüğü şeklinde yorum yapmak için henüz erken."

Etiketler
Karadeniz Rusya Washington