İzmir'deki radyoaktif atıklar için 'kamulaştırma' çağrısı

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arada, ilçede yıllardır temizlenemeyen radyoaktif atıkların bulunduğu bölgenin kamulaştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

İzmir'deki radyoaktif atıklar için 'kamulaştırma' çağrısı

İzmir'in Gaziemir ilçesinde 2007 yılında bir kurşun geri kazanım fabrikasından çıkan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından tespit edilen ve 2012 yılında kamuoyunun gündemine oturan radyoaktif atıklar hâlâ bölgeden kaldırılmadı ve rehabilitasyon gerçekleştirilemedi.

Sorunun çözümü için öneri sunan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Türkiye’de olmayan bir madde getiriyorlar. Kurşun üretip atıklarını toprak altına bırakıyorlar. Yağmurlarla birlikte toprağın altından duman tütüyor. Sulara karışıyor, derelerden İzmir Körfezine kadar akıyor. Vatandaşların sağlığını etkiliyor. Burasının temizlenmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

KAMULAŞTIRMA ÇAĞRISI

Görev süresinin geride kalan iki yılını düzenlediği basın toplantıyla değerlendiren Arda, ilçede nükleer atık tehlikesinin devam ettiğini belirterek, “Valimiz geldiğinde, burasının temizlenmesi gerektiğini söyledim. Gelin bu cenazeyi hep birlikte kaldıralım diye çağrılar yapıyorum. Bir teklifim var, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alanı kamulaştırsın. Nükleer temalı bir parka dönüştürsün. Orada yaşayan insanlara özür gibi, ödül gibi kamulaştırılmasını istiyorum” diye konuştu.

Etiketler
Ağrı İzmir Gaziemir