AKP'nin 'lebaleb' kongreleri sürerken baroların genel kurullarına engel!

Erdoğan, 'lebaleb' kongreler ile övünmeyi sürdürürken meslek örgütlerinin genel kurulları yapılanıyor. Baroların genel kurulları, koronavirüs genelgesi nedeniyle 2 kez ertelendi.

AKP'nin 'lebaleb' kongreleri sürerken baroların genel kurullarına engel!

İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs önlemleri kapsamında sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve baroların etkinliklerini son olarak 1 Mart’a ertelemesinin ardından belirsizlik hâlâ sürüyor.

Birgün'den Razerin Yüksel'in haberine göre; Baroların genel kurulları, genelge nedeniyle 2 kez ertelendi.

Son olarak genel kurulların 1 Mart’a kadar erteleneceği açıklandı. AKP’nin kongre yapamaya devam ettiği ve tekrar ‘normalleşme’ sürecinin başlayacağına yönelik gündem devam ederken baro seçimlerinin akıbeti ise merak konusu. Baro seçimlerindeki belirsizliğin sürdüğüne dikkat çeken hukukçular, BirGün’e değerlendirmelerde bulundu.

Pandemide AKP kongrelerinin ‘lebaleb’ doldurulduğunu hatırlatan Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “Sanıyorum ki Covid-19 virüsü akıllı bir virüs. Siyasi parti kongrelerinde bulaşmıyor. Baroların ve diğer sivil toplum örgütlerinin seçimlerinde ise risk oluşturuyor” dedi.

Baroların genel kurullarının Anayasa ve avukatlık kanunu yok sayılarak pandemi gerekçesiyle ertelendiğine dikkat çeken Balkan, şunları dile getirdi: “Eğer sağlık gerekçesiyle insanların bir araya gelmesi istenmiyorsa tedbirler eşit bir şekilde uygulanması gerekiyor. Ama ne yazık ki bu eşitsizlik ve hukuka aykırı olan siyasal iktidar tarafından kabullenmemizi ve alışmamızı istedikleri bir durum dayatması ile karşı karşıyayız. 10’a yakın baro seçim takvimini açıkladı. Geri kalanlar olası bir ertelemeye karşı martta karar alacak.”

KİMSE BİR ŞEY BİLMİYOR

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt da söz konusu keyfiliğin ne kadar süreceğini bilmediğini aktardı. Bozkurt, şöyle konuştu: “Artık düzene girip baro seçimlerinin de aynı tarihlerde gerçekleşmesi gerekiyor. Hukuk düzeni bu kaosu kaldırmaz. Baroların seçimlerinin ardından Türkiye Barolar Birliği’ninki de yapılacak. Hiç kimsenin hiçbir şey bilmediği sandığa gidebilmek için bile mücadele verdiği bir dönem yaşıyoruz. Herhalde bu dönem hiç yaşanmamıştır. Ayrıca bu duruma ve kişilere göre hareket etmeyen bir virüs olduğu halde sanki öyleymiş gibi davranılıyor.”

HUKUKSUZLUKLA MÜCADELE EDİLMELİ

Baroların, olası bir ertelemeye karşı hâlâ bir tarih belirlemediğini vurgulayan İstanbul Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Ata Yazıcıoğlu ise erteleme olsa bile seçim yapılacakmış gibi çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Yazıcıoğlu, “Baro Başkanı’nın ‘1 Mart’a kadar bekleyeceğim elimden ne gelir ki’ gibi açıklamalarını yanlış buluyorum. Bir yerde hukuksuzluk var ise baro başkanı buna karşı mücadele etmek durumundadır” dedi.Koronavirüs önlemleri kapsamında, sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü etkinlikleri 1 Aralık’a kadar ertelenmişti, daha sonra süre 1 Mart’a kadar uzatılmıştı. YSK ise baroların genel kurul yapamayacağına ancak parti kongrelerinin toplanabileceğine karar vermişti.

Etiketler
Kongre