Trump'ın Kim Jong Un'a teklifi ortaya çıktı!

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki hiç bilinmeyen bir detay ortaya çıktı.

Trump'ın Kim Jong Un'a teklifi ortaya çıktı!

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı.

İki lider, 26-27 Şubat 2019'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

İki ülke arasında Ekim 2019'da İsveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden dolayı kesilmişti.

TRUMP'TAN ŞAŞIRTAN TEKLİF

BBC'nin üç bölümden oluşan Çarşamba günü yayınlanan belgeseli 'Trump Takes On the World'ün üçüncü ve son bölümünde, Donald Trump'ın, Kim'e yaptığı teklifi ilk kez ortaya çıkardı. İddiaya göre Trump, Kuzey Koreli diktatör Kim Jong-un'a 2019'da Vietnam'da bir zirve için bir araya gelmelerinin ardından şaşırtıcı bir teklifte bulundu.

Trump'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki üst düzey Asya uzmanı Matthew Pottinger, "Başkan Trump, Kim'i Air Force One ile eve bırakmayı teklif etti. Başkan Trump, Kim'in Çin üzerinden Hanoi'ye birkaç gün süren bir tren yolculuğuyla geldiğini biliyordu ve ona 'İstersen seni iki saat içinde eve götürebilirim.' dedi. Kim ise bu teklifi reddetti." açıklamasında bulundu.

Pottinger, Trump'ın teklifinin kendisini ve buna tanık olan diğer yetkilileri hayrete düşürdüğünü, ancak Trump ile Kim arasındaki tek şaşırtıcı şeyin bu olmadığını söyledi.

"TRUMP'IN AKLINA ESTİ VE YANLIŞTI"

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da belgeselde yer aldı ve Haziran 2018'de Singapur'daki ilk görüşmelerinin ardından liderlerin yakın ilişkisine dair, "Trump yeni en iyi arkadaşını bulduğunu düşünüyordu" dedi.

Bolton, Trump'ın ekibine, Kim'in ABD ile Güney Kore arasındaki ortak askeri tatbikatları iptal etme talebini kabul ettiğini bildirdiğinde bir başka rahatsız edici durumun ortaya çıktığını anlattı. Bolton, "Kim Jong-un, geçmişte pek çok kez olduğu gibi, Güney Kore ile Amerikan güçleri arasında Kore yarımadasında 60 yıldan fazla süredir devam eden büyük ortak tatbikatlardan dert yandı" dedi. Bolton'ın anlattığına göre Trump birdenbire, "Savaş oyunlarını iptal edeceğim. Onlara gerek yok, zaten çok pahalılar. Bu sizi mutlu edecek." dedi.

Bolton, bu karara inanamadığını söyleyerek, "Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Genelkurmay Başkanı John Kelly ve ben odada Trump'la oturuyorduk ve bize danışılmadı. Trump'ın aklına esti. Hataydı ve karşılığında hiçbir şey alamadığımız bir tavizdi." ifadelerini kullandı.

Etiketler
Donald Trump Kuzey Kore