Bilim insanları kötü haberi duyurdu: Dünyayı şaşkına çeviren gelişme

California Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı son çalışma dünyayı şaşkına uğrattı. Habere göre, iklim değişimi, tropikal yağmur kuşağının bölgesel açıdan eşit olmayan şekilde kaymasına sebep olacak. Bu da bazı bölgelerde kuraklığa neden olacak.

Bilim insanları kötü haberi duyurdu: Dünyayı şaşkına çeviren gelişme

California Üniversitesi'nden bilim adamları çok önemli bir çalışmanın sonuçlarını dünya ile paylaştı. Küresel iklim değişikliğini derinden hissettiğimiz bu günlerde, tropikal yağmur kuşağının bölgesel açıdan eşit olmayan şekilde kayması da insanlığı şaşkına uğrattı.

Popular Science'de yer alan habere göre California Üniversitesi ile diğer enstitülerin yürüttüğü yeni bir çalışmaya göre gelecekteki iklim değişimi, tropikal yağmur kuşağının bölgesel açıdan eşit olmayan şekilde kaymasına sebep olacak. (Tropikal yağmur kuşağı, ekvator yakınında yoğun yağış bırakan dar bir şerit.) Bu gelişme, milyarlarca insan için gıda güvenliğini tehlikeye atabilir.

HEPSİ AYNI ÖLÇÜDE ETKİLENMEYECEK

Geçen hafta Nature Climate Change bülteninde yayımlanan çalışmada çevre mühendislerinden, Dünya sistemi bilimcilerden ve veri bilimi uzmanlarından oluşan uluslararası bir takım, tropik bölgelerin tüm kısımlarının aynı ölçüde etkilenmeyeceğini vurguluyor. Örneğin bu yağmur kuşağı, Doğu Yarımküre’nin bazı kısımlarında kuzeye; fakat Batı Yarımküre’nin bazı bölgelerinde de güneye doğru hareket edecek.

KURAKLIĞA NEDEN OLACAK

Çalışmaya göre tropik yağmur kuşağının Afrika’nın doğusunda ve Hint Okyanusu’nda kuzeye doğru kayması, gelecekte Afrika’nın güneydoğusu ile Madagaskar’daki kuraklık baskılarında artışların yanısıra Hindistan’ın güneyinde sellerin şiddetlenmesine sebep olacak.

Yağmur kuşağının Pasifik Okyanusu’nun doğusu ile Atlantik Okyanusu’nda güneye doğru ilerlemesi, Orta Amerika’da daha büyük kuraklık baskıları meydana getirecek.

California Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yakın zaman önce inşaat & çevre mühendisliği doktorası yapan ve şu an Colorado Eyalet Üniversitesi’nin Atmosfer Bilimleri Bölümü’nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan çalışmanın baş yazarı Antonios Mamalakis, konu ile ilgili şunları söyledi:

“Yaptığımız çalışmanın gösterdiğine göre iklim değişimi, Dünya’nın tropik yağmur kuşağının, kürenin neredeyse üçte ikisini kapsayan iki boylamsal dilimde zıt yönlere doğru hareket etmesine sebep olacak. Bu süreç, dünya çapındaki kullanılabilir su kaynakları ve gıda üretiminde peş peşe etkiler oluşturacak”

Etiketler
Üniversite