İşte koronavirüsün uğramadığı tek ülke

Dünyada corona virüsü hiç yokmuş gibi yaşayan en kalabalık nüfus bir ada ülkesine ait. Pasifik'te bulunan Cook Adaları'na corona virüsü hiç uğramadı. Bunun için (iyi anlamda) "coğrafya kaderdir" demek de mümkün. Ancak mesele o kadar basit değil.

İşte koronavirüsün uğramadığı tek ülke

Yaklaşık bir yıldır corona virüsü ile mücadele ediyoruz. Bu mücadele istisnasız herkesin hayatında bir şeyleri değiştirdi. Yüz maskesi, sosyal mesafe gibi değişiklerle başlayan süreç, kısıtlamalar, HES kodları ve daha birçok önlemle devam ediyor. Dünyanın diğer ülkelerinde de benzer önlemler alınıyor. Ancak bazı insanlar bu anlamda şanslı azınlık olarak ön plana çıkıyor. Çünkü onlar virüsün asla ulaşamadığı yerlerde yaşıyor.

Sözcü'den Yaşar Özer'in derlemesine göre; Dünyada pandemiden kaçmayı başaran ve çoğu uzak adalar olan bir avuç ülke var. Bu ülkelere virüs uğramadı ancak dünya çapında dalgalanan küresel şok dalgalarından onlar da nasibini aldı. Bu ülkelerin ortak noktası ise şu; hepsi ada ülkeleri…

DÜNYANIN EN BÜYÜK COVİD'SİZ NÜFUSU

Bugün geldiğimiz noktada corona virüsü bulaşmamış olan dünyanın en büyük nüfusu Pasifik'te bulunuyor. Cook Adaları'nı duydunuz mu? İşte o adaların uzak takım adalarında corona virüsünden eser yok.

Salgının ilk aylarında, Cook Adaları’nın en kalabalık nüfusuna sahip olan Rarotonga Adası’nda okulların kapatıldığı ve halka açık yerlerde sosyal mesafenin teşvik edildiği biliniyor. Birkaç hafta sonra önlemler gevşetiliyor ve bu süreç adalıların virüsle yaşamaya en yakın deneyimi olarak kayda geçiyor.

Yine de korkuyla yaşıyorlar


Rarotonga’dan Glenda Tuaine, “Covid-19’un toplumlar üzerinde yapabileceği gerçek etki ve yıkımdan uzakta, burada güvenli bir balonun içindeydik” diyor. Virüs Rarotonga'yı teğet geçmiş olsa da korku ve panik etkisi teğet geçmemiş. Çünkü 17 bin 500 nüfus için sadece 22 doktor ve iki solunum cihazı bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında adada virüsün yayılması bir felakete sebep olabilirdi.

TURİZME ETKİSİ

Turizm sektörü, Cook Adaları’nda gayri safi yurtiçi hasılanın üçte ikisinden fazlasına katkıda bulunuyor. Pandeminin hastalık ve ölüm etkisi adayı vurmamış olsa da hükümet Mart ayı ortasında sınırları uluslararası yolculara kapattığında bunun ciddi bir ekonomik yükü olmuş. Başbakan Mark Brown, yaptığı bir açıklamada “sınırlarımızı kapatmamız halkımızı cebinden vurdu” diyor.

O günden beri ada ekonomisi sallantıda. Hükümet işçileri korumayı sağlayan bir yardım paketini devreye sokmuş ve ada için hayati önem taşıyan turist dolarlarının yokluğunda ticari faaliyetleri desteklemeye çalışmış. Ancak bu zorlukların adada daha güçlü bir topluluk ruhunu ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Etiketler
Koronavirüs Muş