Kasım Süleymani suikastının yıldönümü öncesi tansiyon yükseldi

Kasım Süleymani suikastının yıldönümü yaklaşırken İran’ın Irak'taki ABD'lileri hedef alacağını iddia eden Trump'a sert yanıt geldi: "Deli adamın sonu Saddam gibi olacak"

Kasım Süleymani suikastının yıldönümü öncesi tansiyon yükseldi

Kasım Süleymani suikastının yıldönümü yaklaşırken İran’ın Irak'taki ABD'lileri hedef alacağını iddia eden Trump'a sert yanıt geldi: "Deli adamın sonu Saddam gibi olacak"

ABD Başkanı Donald Trump'ın öldürülmesi talimatı verdiği İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastının yıldönümü yaklaşırken iki ülke arasında ipler yine gerildi.

Trump'ın, suikastın yıldönümü olan 3 Ocak öncesi İran'ın intikam saldırısında bulunacağını ima etmesi karşılıklı atışmalara yol açtı. Trump'ın "Irak'taki Amerikalılara yönelik saldırılar olacağı söylentileri duyuyoruz. İran'a bir dost tavsiyesi. Eğer bir Amerikalı ölürse bundan İran'ı sorumlu tutarım" açıklaması yapması yanıtsız kalmadı.

SADDAM BENZETMESİ

"Deli adam Trump'ın sonu Saddam Hüseyin gibi olacak" şeklinde sert bir çıkış yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Trump için "Zihnen dengesiz saldırgan" ifadesini kullandı. Ruhani, "Bölgemizdeki delilerden biri milletimize savaş açan Saddam'dı, bir diğer deli de halkımıza yeni bir savaşı dayatan Trump. Delinin asıldığı gün, halkın nihai zaferi kutladığı gündü. Trump'ın kaderi Saddam'dan çok da iyi olmayacak" diye konuştu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Trump'a seslenerek, "Yurtdışındaki vatandaşlarını riske atarak, dikkatleri ülkendeki feci başarısızlıklardan uzaklaştıramazsın" tepkisi verdi

Trump uyduruyor

Trump'ın Irak'ta ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin bulunduğu Yeşil Bölge'ye bu hafta yapılan füze saldırılarından da İran'ı sorumlu tutması bir başka gerilim konusu oldu. "Tahmin edin bu roketler neredendi? İran'dan" diyen Trump'a ise yalanlama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı, "Beyaz Saray, ABD kamuoyunun dikkatini Trump'ın içinde bulunduğu çok zor koşullardan başka yöne çekmek için İran'a yönelik temelsiz ve uydurma iddialar ortaya atıyor. Trump'a görevinin son günleri tehlikeli gerginliklerden ve maceralardan kaçınmasını tavsiye ediyoruz. İran, mevcut şartlarda akılsızca herhangi bir eylemin sonuçlarından ABD hükümetini sorumlu tutacaktır" açıklaması yaptı.


Etiketler
Kasim Süleymani İran Irak Suikast