Talanda sıra kıyılara geldi! 'Yeni bir rant kuşağı oluşturuldu'

Çanakkale-Balıkesir’de ormanları talan eden şirketlerin liman ihtiyacı için kıyıları da tahrip etmesinin önünü açan Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Meclis gündemine taşındı. CHP’li Ceylan, “Yeni bir rant kuşağı oluşturuldu” dedi.

Talanda sıra kıyılara geldi! 'Yeni bir rant kuşağı oluşturuldu'

Çanakkale-Balıkesir’de ormanları talan eden şirketlerin liman ihtiyacı için kıyıları da tahrip etmesinin önünü açan Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Meclis gündemine taşındı. CHP’li Ceylan, “Yeni bir rant kuşağı oluşturuldu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanlar Planı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle 18 Eylül’de onaylandı. Planda, mega yat limanlarından, dış ticarete yönelik RO-RO taşımacılığına, yolcu iskeleleri, tersaneler ve çekek yerlerinden, endüstriyel yük limanlarına, turizm tesislerinden, yat limanları ile balıkçı barınaklarına kadar birçok yatırım öngörülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, merkezi idarenin plan onaylarındaki istisna yetkisinin genel yetkiye dönüştüğüne dikkat çekti.

“Ülkemizin son 18 yılına hâkim olan yönetim perspektifi, ülkenin yaşadığı ekonomik krizleri, kent topraklarını ve doğal kaynakları pazarlayarak aşmaya çalışan bir model ortaya koymaktadır” diyen CHP’li Ceylan, yerel idarelerin güçlendirilmesine yerine hiçbir koşul ve kısıt olmaksınız istisna yetkiler ile planların merkezileştiğini belirtti.

Güney Marmara olarak adlandırılan, Balıkesir-Çanakkale kıyı şeridi, Gelibolu Tarihi Yarımadası ve Bozcaada ile Gökçeada’yı içine alan bölgede yeni bir rant kuşağı oluşturulduğuna dikkat çeken CHP’li Ceylan, “Balıkesir-Çanakkale Kıyı Planlama Bölgesi doğal ve kültürel çevre olarak iyi korunan bölgelerden biri olma özelliğindedir. Kıyı Planlama Bölgesi Kazdağlart Milli Parkı, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Troya Tarihi Milli Parkı, gibi değerlere ve zengin biyoçeşitlilik özelliklerine sahip özel alanlara ev sahipliği yapmaktadır” dedi.

CHP’li Ceylan, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

♦ Bu plan hazırlanırken karar alma süreci nasıl gerçekleştirilmiştir? İlgili belediyelerin, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmış mıdır? Plan hazırlama süreci katılımcı ve şeffaf bir şekilde yürütülmüş müdür?

♦ İki ilin kıyılarının toplam uzunluğu bin 356 kilometredir. Güney Marmara’nın tamamını etkileyecek söz konusu bütünleşik kıyı alanı planı ve ön görülen yatırımlar için bir çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılmış mıdır?

♦ Söz konusu plan kapsamında kıyı yapılarının yapılması olası alanlarda sulak alanlar, doğal sit alanları, Milli Parklar, Öze1 Çevre Koruma Alanları bulunmaktadır. Balıkesir- Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı hazırlanırken doğal koruma alanlarına ilişkin kriterler ve doğa koruma kurulu kararları göz önüne alınmış mıdır?

♦ Bölgede yapılabilecek her türlü kıyı yapısından denizel ve karasal canlıların etkileneceği açık. Söz konusu plan uygulamalarının biyoçeşitliliğe etkisi nedir ve plan dolayısıyla kaç canlı türü bundan olumsuz etkilenecektir? (Birgün)


Etiketler
Balıkesir Çanakkale