Ali Babacan: Başkanlık sistemi, halkın Erdoğan’a verdiği son krediydi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan TV5’te yayınlanan “4. Güç” programına konuk olarak, Hasan Basri Akdemir’in sorularını yanıtladı.

Ali Babacan: Başkanlık sistemi, halkın Erdoğan’a verdiği son krediydi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sistem değişikliğinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sistemini çok istediğini hatırlatarak, halkın anayasa değişikliğini onaylamasının, Erdoğan’a verdiği son kredi olduğunu söyledi.

Vatandaşların Erdoğan’a, “Madem çok istiyorsun, hadi bakalım, al başkan ol, bir de öyle görelim” dediğini ifade eden Babacan, “Bugün öyle bir şey olsa, artık mümkün değil. Yani bir bakıma Türkiye, bunu denedi, olmayacağını gördü” dedi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, TV5’te yayınlanan “4. Güç” programına Kocaeli’de konuk olarak, Hasan Basri Akdemir’in sorularını cevapladı.

“Benim gibi düşünen başarılı ekip, sistem dışında kaldı”

Babacan’a, referans gösterdiği “başarılı” dönemde de, “başarısız” bulduğu şimdiki dönemde de yürütmenin başının Recep Tayyip Erdoğan olduğu hatırlatılarak, “Sizin bugünkü sıkıntıda hiç dahliniz yok mu?” diye soruldu.

Babacan, bu soruya karşılık, “Biliyorsunuz, 2015’te ben, bakanlık görevini bıraktım. Yani 5 yıldan fazla oldu. 5 yıl, uzunca bir süre. Velev ki bizim dönemde hatalar oldu; e o zaman 5 yıllık bir süre vardı, hepsini düzeltebilirlerdi. Yani ülkeyi alıp, çok daha farklı bir noktaya getirebilirlerdi; ama olmadı” dedi.

Babacan, o dönemde kendisinin ve kendisi gibi düşünen çok sayıda kişinin sistemde olduğunu, Bakanlar Kurulunda kendisi gibi düşünen çok sayıda bakan bulunduğunu ancak daha sonra onların hepsinin sistem dışında kaldığını, bürokrasinin tamamen değiştiğini söyledi.

“Geçmişteki başarı, bağımsız kurumların başarıların toplamıyla oluştu”

O dönemde, ilkeleri ve değerleri esas alarak hareket ettiklerini, güven oluşturmak açısından bunun son derece önemli olduğunu ifade eden Babacan, “Bizim ekonomi yönetiminde olduğumuz dönemde, bağımsız kurulların ve kurumların gerçekten bağımsız çalışmasını sağladık. Örneğin Merkez Bankası…

Merkez Bankası’na kesinlikle müdahale ettirmedik. Yani o günkü başka hükümet üyelerinin ya da o günkü başbakanın, bugünkü cumhurbaşkanının Merkez Bankası’na müdahalesine asla izin vermedik. Eğer başarı olduysa Türkiye’de, bağımsız kurumların kendi aralarında oluşturduğu başarıların toplamıyla oluştu bu” diye konuştu.

“Kişi başı millî gelir 12.500, ihracat 132 milyar dolara çıkmıştı”

Bir ülkenin ekonomisinin düzelmesinin sadece ekonomi politikalarına bağlı olmadığını, ekonominin temelinde hukuk, adalet ve özgürlük olduğunu ifade eden Babacan, kendisinin hükümette hem Avrupa Birliği Bakanı, hem de Hazine’den sorumlu bakan olduğunu hatırlatarak, demokratik reformlarla ekonomi yönetimini birlikte yürüttüklerine dikkati çekti. Babacan, “Onun için Türkiye’nin millî geliri, 3.000 dolardan ta 12.500 dolara çıktı. Onun için Türkiye’nin ihracatı, 36 milyar dolardan tam 132 milyar dolara çıktı” dedi.

Başkanlık sistemine geçişin oylandığı 16 Nisan referandumundan önce, “bu sisteme açıkça karşı çıkmamakla” eleştirildiğinin belirtilmesi üzerine Babacan, şu açıklamada bulundu:

“Parti disiplini gereği açıktan karşı çıkmadım ama soranlara söyledim”

Etiketler
Ali Babacan Başkanlık Sistemi DEVA Partisi Kredi