Erdoğan’ın ‘yatay mimari’ çıkışı şaşırttı: Suçu yine CHP’ye yıktı

Ülkede acil çözüm bekleyen temel meseleler her geçen gün krize dönüşürken, çare üretemeyen iktidar muhalefete yükleniyor.

Erdoğan’ın ‘yatay mimari’ çıkışı şaşırttı: Suçu yine CHP’ye yıktı

Ülkede acil çözüm bekleyen temel meseleler her geçen gün krize dönüşürken, çare üretemeyen iktidar muhalefete yükleniyor. Partisinin il kongrelerinde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’i vuran ve 114 yurttaşın yaşamını yitirdiği depremin bilançosunu da muhalefete yıktı.

Geçen hafta AKP Genel Merkezi’nde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısına katılan Erdoğan, depreme ilişkin hükümete yöneltilen eleştirileri 1939 Erzincan depremine gönderme yaparak savuşturmaya çalıştı. Partisinin dün gerçekleşen Kocaeli İl Kongresi’nde konuşan Erdoğan topu yine muhalefete attı. Erdoğan, “CHP bu depremde enkaz altında kaldı” dedi.

Yatay mimariyi savundu!

CHP’ye yönelik sert eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Ruhsatlarını siz vermediniz mi? Sulak arazilere inşa izni veren siz değil misiniz? Şimdi nasıl oluyor da kalkıp buradan iktidara fatura kesmeye kalkıyorsunuz. Her yerde yatay mimari diye bağıran bir Cumhurbaşkanı var ama siz dikey mimariyi tercih ettiniz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, yatay mimariyi savunduğunu iddia etse de belediye başkanlığı yaptığı 1994’ten yılından itibaren İstanbul’da yüksek irtifalı binaların hem sayısı hem de yükseklik ortalaması arttı. İnşaat tabanında dünya çapında önemli bir kaynak olan Emperosin verilerine göre AKP’li belediye başkanlarının yönetimde olduğu 14 yıllık dönemde İstanbul’da 1075 adet ‘47 metre veya daha uzun’ bina yapıldı. AKP öncesi 80 yıllık zamandaki sayı ise 2123’te kaldı.

Dayanışmaya da engel oldular

Öte yandan deprem için topladığı vergilerin hesabını veremeyen hükümetin, İzmir için ayırdığı deprem ödeneği de 5 milyon TL oldu. Belediye Başkanı Tunç Soyer, yalnızca 48 saatte bu ödeneğin çok fazlasını topladıklarını duyurdu. Bölgede dayanışma kampanyası yürütenlere ise polis müdahalesi gecikmedi. Yardımda yetersiz kalan iktidar, dayanışmaya da izin vermedi.

Pandemi, deprem ve ekonomik buhran, ülkede bugün acil çözüm bekleyen temel krizlere dönüşmüş durumda. İktidarın bu üç temel meseleye yaklaşımı ise içinde bulunulan çaresizliği gözler önüne sererken, sorunun bizzat kaynağı olan iktidar blokunun bu krizlere çare üretmesi artık imkansız görünüyor.

İhanet eden sizsiniz

Erdoğan’ın açıklamaları sonrası CHP’li Seyit Torun’dan videolu yanıt geldi. Torun, Erdoğan’ın “Biz bu şehre ihanet ettik” sözlerini paylaşarak, “Dikey mimari ile şehirlerimize ihanet eden de ihaneti itiraf eden de sizsiniz! Belli ki siyasi hırslarınız hafızanızı da kör etmiş. Aklıyla alay ettiğiniz milletimizin midesi yalanlarınızı kaldırmaz!”açıklaması yaptı.

DEVA bayrağına soruşturma

AKP Kocaeli İl Kongresi’nde çok konuşulacak bir detay yaşandı. Kongre için düzenlenen alanda bulunan sandalyeler üzerine AKP bayrakları konulurken bayraklar içerisinde Deva Partisi bayrakları da yer aldı. Partililerin tepkisi üzerine bayraklar toplatıldı. Emniyet ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında AKP’den ayrılanlara da göndermede bulundu. Erdoğan, “Kuruyan dalları budandıkça güçlenen ağaç gibi ülkemizin her köşesine kollarımızı saracağız” dedi.

Etiketler
Rize Muhalefet