‘Telif fonu’ndan sanatçılara pay yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel kopyalama harcında bulunan 320 milyon TL’nin pandemide iş yapamayan sanatçılara ödenmesini istedi

‘Telif fonu’ndan sanatçılara pay yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel kopyalama harcında bulunan 320 milyon TL’nin pandemide iş yapamayan sanatçılara ödenmesini istedi. Bakan Ersoy, fondaki parayı kullanacaklar arasında sanatçıların yer almadığını kaydetti.

CHP’li İlgezdi, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel kopyalama harcına dikkati çekti. İlgezdi, “Üretilen, ithal veya ihraç edilen kaset, CD, DVD, matbaa makinesi, fotokopi makinesi gibi ürünlerden yüzde 3 oranında kesinti yapılmakta, kesintiler ‘telif tazmin bedeli’ ya da bilinen adıyla ‘özel kopyalama harcı’ adı altında bir fonda toplanmaktadır” dedi.

2017 yılı itibarıyla fon büyüklüğünün 320 milyon liraya ulaştığını kaydeden İlgezdi, “2020 yılı itibari ile fonda biriken paranın ne kadar olduğu soruma ise yanıt verilmiyor” dedi. İlgezdi, fonda biriken paranın pandemi nedeniyle zor günler geçiren sanatçılar için kullanılması gerektiğini de söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İlgezdi’nin soru önergesine verdiği yanıtta, “Özel kopyalama harcında bulunan meblağ, fikri mülkiyet sisteminin güçlendirilmesi ve kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda gelirin kullanılabileceği alanlar yönetmelikte sayılmıştır” dedi. Ersoy’un atıfta bulunduğu yönetmelikte “kiralama gideri” bile yer alırken sanatçılara ödeme yer almıyor.

BAKANLIKTAN BAHANELER

Bakanın yanıtını eleştiren CHP’li Akkuş İlgezdi, “Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Sanat camiası kan ağlıyor, Bakanlık ise seyrediyor. En son mekanların 22.00’de kapanma zorunluluğu ile az sayıda iş yapan müzisyenler de işlerinden oldu. Sanat camiası bu kadar zor durumdayken eldeki hazır fonu sanatçılar için harcamayan bakanlık bahaneler uyduruyor” diye konuştu.

Bakanlığın “Yönetmelikte yok parayı sanatçılara veremeyiz” demek yerine yönetmeliğe yeni maddeler eklemek zorunda olduğunu dile getiren İlgezdi, “27 Aralık 2019’da yani 11 ay önce yönetmeliğe bir ek yapılarak paranın harcanabileceği yerlere ‘Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla salon veya bina kiralanması, satın alınması veya yaptırılmasına ilişkin giderler’ eklendi. İstedikleri harcama için yönetmelik değiştiren bakanlık, konu sanatçılar olunca sorunları duymazdan geliyor” dedi.

Etiketler
Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Gamze Akkuş İlgezdi