Tarım ve hayvancılığın altını oyuyorlar

Tokat’ta 20 bin dönümlük arazide altın arama çalışmalarına tepki gösteren bölge halkı platform kurdu. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP’li Durmaz ise madenin tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerine ağır bir darbe vuracağını belirtti.

Tarım ve hayvancılığın altını oyuyorlar

Tokat’ta 20 bin dönümlük arazide altın arama çalışmalarına tepki gösteren bölge halkı platform kurdu. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP’li Durmaz ise madenin tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerine ağır bir darbe vuracağını belirtti.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, Tokat’ın Erbaa ilçesinde 20 bin dönümlük arazide altın arama çalışmaları yürüten Verusa Holding’e bağlı Galata Altın İşletmeleri A.Ş’ye tepkiler sürüyor. Yeşil Erbaa Çevre Platformu’nu kuran bölge halkı topraklarında siyanür istemediklerini belirtti.

Sosyal medyada tepkilerini gösteren yurttaşlar “Erbaa’nın üstü ‘altından’ değerlidir’ paylaşımlarında bulundu.

En önemli geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan bölgede siyanür kullanımının yaratacağı olumsuzluklar endişe yaratıyor. Sondajla altın cevheri araması yapılan ‘Boğalı’ ve ‘Sakarat’ yaylaları tescilli mera alanlarına sahip ve bölgedeki içme suyu kaynaklarının çıkış noktası. Erbaa Belediyesi içme suyunun 60’ını ise projenin yapıldığı alanda bulunan Alacabal, Bostanlık ve Beyra mahallelerinden karşılanıyor.

BÖLGEDE GEÇİM KAYNAĞI HAYVANCILIK VE TARIM

Sondaj çalışmalarından ve kurulması planlanan altın madeninden etkilenecek civar köylerinde toplamda yaklaşık 112 bin küçükbaş, 46 bin büyükbaş hayvan varlığı ile 8 bin 200 kovanla arıcılık yapılmakta.

Hayvancılığın yanı sıra ova olarak nitelendirilen Erbaa’da tarım da önemli yer kaplıyor. Erbaa Ovası’nda 29 bin 500 dönümde sebze, 49 bin 950 dönümde meyvecilik ve bağcılık yapılıyor. 18 bin 840 dönüm alanda üretilen sarmalık bağ yaprağının 4 bin tonu ihraç ediliyor.

BÖLGEYİ BİTİRECEK PROJE

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. “Madencilik faaliyetinin bölgenin endemik bitki yapısını, su kaynaklarını, ormanlarını, tarım alanlarını olumsuz etkileyeceği açıktır” diyen CHP’li Durmaz soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

♦ Altın madenciliğini bölgede kurulması durumunda ne kadar ağaç kesileceği ve ne miktarda su kullanılacağı planlanmış mıdır?

♦ Bölge insanlarını olumsuz etkileyeceği açık olan bir madencilik faaliyetinin o bölgede başlatılmadan önce, o bölgede yaşayan yüz binlerce vatandaşımızın ve bölgedeki STK’lerin görüşleri alınmış mıdır?

♦ Bölgenin tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerine ağır bir darbe olacağı açık olan, yeraltı su kaynaklarının yapısını bozacak ve bölgenin dengesini olumsuz etkileyecek faaliyete neden izin verilmiştir?

♦ Daha arama ve sondaj aşamasında yol açma ve delme işlemi için binlerce ağacın kesildiği, sondajlarla bölgenin jeofizik yapısına zarar verildiği ortadayken, böyle bir çalışmanın bölgeye etkileri önceden hesaplanmış mıdır?

♦ Madenlerde “zehir barajı” deprem bölgesi olan bölgelerin olmazsa olmazıdır. Binlerce kişinin yaşadığı, verimli tarım arazilerine sahip, birincil deprem bölgelerinden biri olan Erbaa yöresinde “zehir barajı” inşasını nereye yapmayı düşünüyorsunuz? Zehir barajlarının çevresel etkileri araştırılmış mıdır?

♦ Projenin ÇED raporu bulunmakta mıdır? Böylesine hassas bir bölgede yaşayan insanları ve milyonlarca canlıyı olumsuz etkileyecek olan bir proje için ÇED raporu olmadan altın arama ruhsatı verilmesinin nedeni nedir?

Etiketler
Tokat Maden