Sevilay Yılman'dan İzmir Başsavcılığı’na çağrı: Asıl hesap vermesi gerekenler onlar!

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, İzmir Başsavcılığı’na çağrıda bulunarak 1999’dan sonra yapıldığı halde orta ya da ağır hasar almış binaların müteahhitlerinin de soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Sevilay Yılman'dan İzmir Başsavcılığı’na çağrı: Asıl hesap vermesi gerekenler onlar!

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Sisam Adası'nda meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir Başsavcılığı’na çağrıda bulunarak 1999’dan sonra yapıldığı halde orta ya da ağır hasar almış binaların müteahhitlerinin de soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Yılman, "İlla yıkılması lazım değil binaların. Yıkılmamış olsa da yıkılmaya ramak kalmış binaların sorumlusu kimse soruşturmaya acilen dahil edilmeli! Eski binaların müteahhitleri; “O günün şartları öyleydi ve biz de ona göre inşa ettik binalarımızı” deyip katil binalarının sorumluluğundan yırtmaya çalışabilirler ama… Bugünün şartlarına göre yapılmış binalarda oluşan hasarlardan sorumlu müteahhitler sıyrılamaz!" diye yazdı.

Sevilay Yılman'ın Habertürk'teki yazısı şöyle:

Dün İzmir depreminde 114 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan binaların müteahhitlerden 9’u gözaltına alındı.

Sonra da bu 9 şüpheliden 7'si tutuklandı.

Utanmaz adamlar!

Savcılıkta verdikleri ifadelerde de her biri adeta katile dönüşen binalarını, "Biz o zamanın şartlarına göre yapmıştık inşaatları” diyerek savunmuşlar.

Şaşırmadım tabii bu sözlerine.

Ne diyeceklerdi?

“Daha çok kâr elde etmek için kumdan, demirden, işçilikten çalabildiğimiz kadar çaldık" mı?

Bu arada söz konusu soruşturmayı başlatan İzmir Başsavcılığı’na naçizane bir tavsiyem olacak.

Kapsamını genişletmeliler bu soruşturmanın.

1999 depremi milat alındığı için yıkılan eski binaların müteahhitleriyle birlikte ondan sonra yapılan binalarla ilgili de ivedilikle inceleme başlatılmalı ve 1999’dan sonra yapıldığı halde orta ya da ağır hasar almış binaların müteahhitlerinden de hesap sorulmalı!

İlla yıkılması lazım değil binaların.

Yıkılmamış olsa da yıkılmaya ramak kalmış binaların sorumlusu kimse soruşturmaya acilen dahil edilmeli!

Eski binaların müteahhitleri; “O günün şartları öyleydi ve biz de ona göre inşa ettik binalarımızı” deyip katil binalarının sorumluluğundan yırtmaya çalışabilirler ama…

Bugünün şartlarına göre yapılmış binalarda oluşan hasarlardan sorumlu müteahhitler sıyrılamaz!


Asıl hesap vermesi gerekenler, asıl utanmazlar bu yeni binaların müteahhitleri!

Özellikle de yapımı henüz 2 yıl önce tamamlanmış ve milyon dolarlara satılmış Bornova’daki şu meşhur plazaların!

Bu arada bu konuyu gündeme ilk getiren haberturk.com yazarlarından Esra Boğazlıyan’ın o haberinin linkini de iliştiriyorum.

(Yeri geldi bir hakkı teslim etmem gerekiyor. Yerel yönetimler ve sorunları konusunda sergilediği hızlı ve detaylı haberciliği ile Esra Boğazlıyan hep çok başarılıdır ve rakiplerinden hep bir adım öndedir ama özellikle son İzmir Depremi’nde yaptığı haberler, analizler ve yazıları ile adeta ajans gibi bir başına müthiş bir performans sergiledi. Hem bir meslektaşı hem de bir okuru olarak tebrik ediyorum kendisini…)

Hülasa…

Savcılığın haberi var veya yok bilmiyorum ama o milyon dolarlara satılan yepyeni plazalarda da ciddi hasarlar olduğu iddia ediliyor.

Gerçi o milyon dolarlık plazanın müteahhidi oluşan hasarları; “Böyle bir depremde gayet normal sonuçlar. Sadece sıva çatlakları bunlar. Önemli olan taşıyıcı sistemler. Bizim sıvalar çatlamaz diye bir iddiamız yok!" mealinde bir garip ifadelerle savunmuş ama…

O; “sıva çatlağı” denilip de geçiştirilmeye çalışılan hasarların fotoğraflarını da dikkatlere sunuyorum.

İnşaat mühendisi değilim ama bu fotoğraflara bakınca çatlağın sıvada değil epeyce derinlerde olduğunu anlayabilecek kadar da iki sağlam göze sahibim!

Kaldı ki elin Japon'u da sallanıyor.

Hem de iki günde bir ve de çok yüksek şiddetle ama Tokyo’daki 50 katlı plazalarında bırak sıva çatlağını bir çizik dahi oluşmuyor.

O yüzden daha 2 yıl önce tamamlanmış ve “Yüksek güvenlikli teknoloji ile yapılmıştır! 9 şiddetinde ki depreme dahi dayanıklıdır!” denilerek pazarlanan bir binada; “Bunlar sıva çatlağı” geçiştirmesini filan yemeyelim!

Yemeyelim ki…

Bundan sonra en azından yapılacak binalarımızın sıvası bile çatlamasın!

Asıl hesap vermesi gerekenler, asıl utanmazlar bu yeni binaların müteahhitleri!

Etiketler
Ağrı İzmir Habertürk