Ordu'da maden şirketlerine bölge halkından tepki: Bizim altınımız fındığımız

Ordu’nun Ünye ilçesinde sondaj yapmaya gelen maden şirketlerine karşı bölge halkının tepkisi sürüyor.

Ordu'da maden şirketlerine bölge halkından tepki: Bizim altınımız fındığımız

Ordu’nun Ünye ilçesinde sondaj yapmaya gelen maden şirketlerine karşı bölge halkının tepkisi sürüyor.

Ünye’ye bağlı Yeşilkent, Çiğdem ve Üçpınar köylerinde altın madeni aramak için sondaj çalışması yapan şirket görevlilerini köylüler iki kere bölgeden çıkardı. Altın madenlerinin zaralarını Fatsa’da gördüklerini söyleyen bölge halkı, kendi köylerinde de yapılmak istenen altın madeni çalışmalarına karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Madenin bölgedeki tek geçim kaynağı fındığa zarar vereceğini ifade eden 85 yaşındaki Yeter Kılbacak, “Köyümüze kimseyi almıyoruz. İstemiyoruz, gelemezsiniz, giremezsiniz. Bizim her şeyimiz var. Çocuklarımız, bağımız, bahçemiz var, hepsi etkileniyor. Biz burada yaşıyoruz. Siz geldikten sonra yaşayamayız” dedi.

YEŞİLİMİZ, SUYUMUZ KİRLENMESİN

Aile büyüklerinin 1924 yılında Yeşilkent köyüne yerleştiğini ifade eden 71 yaşındaki Ali Yankuncu, “Bu doğayı biz kimseye kirletemeyiz. Bizim sadece Karadeniz mahsulü bir fındığımız var. Bu fındıktan da elimizden giderse biz ne yapacağız bu memlekette? Şu yeşillik yok olduktan, çocuklar sulardan zehirlendikten sonra hiçbir değeri yok” dedi.

NÖBET TUTACAĞIZ

Bölgede madene karşı kimseye izin vermeyeceklerini vurgulayan Yankuncu, “Gece gündüz toprağımızda yatacağız, nöbet tutacağız ama yine de vermeyeceğiz” diye tepki gösterdi.

Üçpınar köyünde 72 yaşındaki Gülsüm Yılmaz ise şirketin doğayı zehirlemeye geldiğini söyledi. Yılmaz, “Milletin adamı zengin olacak, keyif yapacak, buranın insanı zehirlenecek” ifadelerini kullandı.

BİZE ZEHİR SOLUTACAKLAR

Maden şirketinin amacının ormanları, fındıklıkları yok etmek olduğunu belirten 68 yaşındaki Ali Yılmaz, tepkisini şöyle dile getirdi: “Yok efendim, beyefendiler altın bulacaklarmış. Bize zehir solutacaklar. Bizi hep beraber öldürürler, ondan sonra buraları yok ederler. Biz torunlarımıza bu zehri bırakmak asla istemiyoruz.”

Etiketler
Ordu Maden Sondaj