Kadın cinayetleri bitmiyor! ‘İyi hal’ indirimleri de cinayetler de sürüyor

Eylülde 16 kadın erkeklerce öldürüldü, 18 kadın ‘şüpheli’ şekilde yaşamını yitirirken ekim ayı da cinayetle başladı.

Kadın cinayetleri bitmiyor! ‘İyi hal’ indirimleri de cinayetler de sürüyor

Eylülde 16 kadın erkeklerce öldürüldü, 18 kadın ‘şüpheli’ şekilde yaşamını yitirirken ekim ayı da cinayetle başladı.

Toplumsal bir trajediye dönüşen kadın cinayetleri son bulmuyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre geride kalan eylül ayında 16 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 18 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Raporda 9 kadının evli olduğu, 4’ünün birlikte olduğu, 3’ünün de tanıdık bir erkek tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Raporda kadınların en çok evlerinde öldürüldüğüne dikkat çekildi. Buna göre 9 kadın evinde katledildi.

İntihar ya da doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümlerinin pandemi süreciyle çok ciddi artış gösterdiği de belirtilen raporda, kadınların gerçekten kazayla mı yoksa toplumsal cinsiyet temelli bir cinayet sonucu mu öldürüldükleri, intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması istendi.

DURDURMAK İÇİN 12 MADDE

Platform adına konuşan Fidan Ataselim, “Kadın cinayetlerini durdurmak için 12 ay yeter” diyerek hazırladıkları 12 maddeyi şöyle sıraladı; “6284 etkin uygulanacak, uygulamayan kolluk birimleri için yaptırım caydırıcı olacak. Şiddeti önleme merkezleri ve sığınaklar yeterli sayıya ulaşacak. Boşanma süreçleri kolaylaştırılacak, şiddet varsa uzlaşma önerilmeyecek. Kadınların iş yaşamına eşit ve güvenceli katılımı sağlanacak. Kadına yönelik suçlarda cezasızlık son bulacak, adalet sağlanacak. Şüpheli kadın ölümlerinde soruşturma süreci titizlikle yürütülecek, gerçek açığa çıkacak. Bireysel silahlanma yasaklanacak. Kadınlar için 7/24 çalışacak acil yardım hattı oluşturulacak. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi müfredatta yerini alacak. Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olan bireylere ayrımcılık yapılmayacak. Kadınlar için çalışacak ayrı bakanlık kurulacak. Kurumlar arası koordinasyon sağlanacak.”

TUĞBA KELEŞ DE KATLEDİLDİ

Öte yandan Adana’nın Kozan ilçesinde Erdoğan Küpeli isimli erkek kendisini reddeden Tuğba Keleş’i çalıştığı markette tabancayla vurarak katletti. Aynı tabancayla intihar girişiminde bulunan cani Küpeli daha önce de bir kadını 4 yıl boyunca şiddete maruz bırakıp ölüm ve tecavüzle tehdit etmiş bunu üzerine gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Daha sonra sosyal medyadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hakaret içerikli mesajlar paylaşan Küpeli tutuklanarak, Kozan Cezaevi’ne konmuştu. Küpeli, yargılandığı davalarda ‘tehdit’, ‘hakaret’ ve ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçlarından toplam 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

KADINLAR HER YERDE

Yeni yasama yılının açılışı dolayısıyla dört bir tarafta sokağa çıkan kadınlar ise bitmek bilmeyen erkek şiddetini ve İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alan AKP iktidarını protesto etti. Yapılan eylemlerde sözleşmenin feshedilmesinin kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Çocuk istismarını meşrulaştırma girişimi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, reşit olmayanların evlendirilmesini savundu. “Erken evlilik ve cinsel istismar suçu ayrıştırılmalıdır. İnsanlar sadece erken bir yaşta evlendi diye yüz kızartıcı suçlardan yargılanmamalıdır” diyen Arslan’a tepki yağdı. Çok sayıda yurttaşın tepki gösterdiği Arslan’ın sözlerine ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “18 Yaş altı her birey çocuktur ve 18 yaş altı evlilik ‘erken evlilik’ değil, erken yaşta zorla evlendirmedir, çocuk istismarıdır” dedi. Karaca, çocuk istismarının meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Cinayetlere ‘iyi hal’ indirimi

► Antalya’da Yuliia Bilohub’u öldüren Özgür Tandoğan ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çarptırıldı. Muratpaşa ilçesinde geçen yıl Bilohub’u katleden Tandoğan’a iyi hal indirimi uygulanırken ceza ömür boyu hapse çevirdi.

► Bursa’da Jandarma Astsubay Okulu’nun bahçesinde geçen yıl tartıştığı Sosin Küçükgüven’i öldüren jandarma uzman çavuş Aydemir Koluaçık, tahrik ve iyi hal indirimleriyle 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

► İstanbul Sarıyer’de, Kenan D., boşanma aşamasında olduğu kadının babasının evinin bahçe duvarına aracıyla defalarca çarparak zarar verdi. Evli olduğu A.D.’yi şiddete maruz bıraktığı için geçen günlerde mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Kenan D., sokakta tedbir alan jandarma ekiplerince aracından indirilerek gözaltına alındı.

Etiketler
Kadın cinayetleri