Meclis mesaiye başladı: Erdoğan'ın gündeminde halk değil, AYM vardı

TBMM tatilin ardından yeniden mesaiye başladı. Açılış konuşması yapan Erdoğan’ın gündeminde halkın sorunları yerine idam cezası ve AYM tartışmaları yer aldı.

Meclis mesaiye başladı: Erdoğan'ın gündeminde halk değil, AYM vardı

TBMM tatilin ardından yeniden mesaiye başladı. Açılış konuşması yapan Erdoğan’ın gündeminde halkın sorunları yerine idam cezası ve AYM tartışmaları yer aldı.

Tartışmalı gündemlerle temmuzda tatile giren TBMM, 27. Dönem 4. Yasama Yılı için yeniden mesaiye başladı. Yurttaşlar krize çözüm beklerken, açılış konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde idam cezası ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kapatılması tartışması yer aldı.

“Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi değişikliğinin ideal seviyeye gelmesi vakit alacaktır" diyen Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin idam cezası ile AYM’nin yapısının değiştirilmesine ilişkin çıkışlarını destekledi. Erdoğan, söz konusu düzenlemeler için “Meclis’te kabul edilirse seve seve onaylarım” dedi.

HDP’den oturma eylemi

Öte yandan HDP, parti mensuplarına yönelik operasyonlar nedeniyle Meclis açılışına katılmama kararı aldı. Vekiller, Meclis bahçesinde oturma eylemi gerçekleştirdi. CHP Milletvekilleri Levent Gök, Sezgin Tanrıkulu ve İbrahim Kaboğlu, Meclis bahçesinde oturma eylemi gerçekleştiren HDP’li vekillere destek ziyaretinde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar HDP'ye yönelik gözaltı operasyonlarına ilişkin Meclis'te basın açıklaması düzenledi. HDP’li Sancar, “Bizler Meclis’in üçüncü büyük partisiyiz. Muhalefet hakkımızı her platformda kullanmaya devam edeceğiz. Bugün Meclisin açılış törenine katılmama kararı aldık. Bu Meclis’e karşı bir tutum değildir, Meclis bahçesinden halklarımıza duyurmayı daha doğru ve uygun bir yöntem olarak gördük” dedi.

Başkanlık sistemi kaldırılmalıdır

TBMM açılışına ilişkin basın toplantısı gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise AKP ve MHP’nin suni gündemler yarattığını belirtti. “Sarayın bakanları” olarak nitelendirdiği bakanları eleştiren Özkoç, “Türk milleti yüzünü saraya değil, Cumhuriyetin kuruluşundaki ilkelere dönmelidir. Ucube Cumhurbaşkanlığı Sistemi derhal ortadan yok edilmelidir. Bunun yolu milletimizdir, bunun yolu demokrasidir, bunun yolu TBMM'dir” diye konuştu.

Şeref Kapısı'na Erdoğan posteri

Öte yandan Meclis tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının posteri, Şeref Kapısı'na asıldı. CHP'li Mahmut Tanal, uygulamaya tepki gösterdi.

Meclis’in gündemi Bahçeli’nin ajandası

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan açıklamalarının ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli de Yüksek Mahkeme’yi hedef aldı. Bahçeli, Meclis açılışından önce yaptığı yazılı açıklamada “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır” ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli, idam cezasını da gündeme getirmiş, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başta olmak üzere pek çok AKP’liden destek açıklaması gelmişti.

Azerbaycan elçisi çağrıldı

Pandemi koşullarına karşın AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti milletvekillerinin Meclis açılışına katılımı yüksek oldu. Salgın nedeniyle açılışa elçiler davet edilmezken Azerbaycan elçisi locadan oturumu izledi.

Savaş tezkereleri Meclis'e sunuldu

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon sürelerini uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkereleri Meclis’e sunuldu. Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bulunma süreleri ile Birleşmiş Milletlerin (BM) Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettiği harekat ve misyonlara katılımına ilişkin sürelerin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkereler de Meclis gündemine iletildi.

Sosyal medya düzenlemesi yürürlükte

Öte yandan AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan, 29 Temmuz'da muhalefetin sert itirazlarına rağmen TBMM'de kabul edilerek yasalaşan ve 31 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan 9 maddelik sosyal medyaya sansür düzenlemesi dün yürürlüğe girdi.

Etiketler
Mesai TBMM