Kaz Dağları’ndan yükselen feryat: Susuzluk

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balkan “Kaynakların doğru kullanılmaması kuraklığı getirdi. En büyük sorun susuzluk” dedi.

Kaz Dağları’ndan yükselen feryat: Susuzluk

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Yağış miktarının beklenenin altında olması nedeniyle barajların doluluk oranlarında düşüş yaşanıyor.

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balkan, Ege ve Marmara'da belediyelerin ortak sorunun kuraklık olduğunu belirtti.

“SUSUZLUK ARTIYOR”

Küçükkuyu'nun yazın nüfusu 100 bini geçiyor. Pandemi döneminde bir dairede 15-20 kişinin yerleştiği de olmuş. Bölgede yaşanan kuraklık bölgenin içme suyu sıkıntısına yol açmış.

44 üyeli Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balkan anlatıyor:

* Toplantılarımızın ana teması ve ortak sorunumuz susuzluk. Kaz Dağlarında kuraklık, su kaynaklarının doğru kullanılmaması bölgemize su sorunu getirdi.

* Yerel yönetimlerin bu sorunu tek başına aşması mümkün değil. Yapılaşma arttıkça susuzluk da artacak ve en ve önemli sorun su olmaya devam edecek.

* Eskiden 200-300 metre derinlikten su çıkarken, bugün suya ulaşamıyoruz. Bu sorun tüm bölgede yayılıyor. AKP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Bülent Turan'a bölge belediye başkanları olarak durumu kapsamlı olarak anlattık ve Devlet desteği istedik.

TANKERLERLE SU

Sözcü'nün haberine göre, Başkan Balkan, “Köylerde bol su vardı. Şimdi oralarda da büyük sıkıntı var. O yüzden belediyeler. Köylerde tankerlerle su taşıyoruz. Doğadaki hayvanlar da su bulmakta zorlanıyor ve su içebilmek için köylere, ilçelere iniyor” dedi.

ZEYTİN YAĞI MÜZESİ

Balkan, belediye başkanı olarak zeytinciliğimizin gelişmesi için bu yıl sınırlı olsa da hasat sonrası şenliklerin yanı sıra zeytincilik üzerine paneller, konferanslar düzenliyor.

Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi de bu küçük beldededir. Yörenin zeytinyağlarının markalaşması için yepyeni projeler üzerinde çalışıyor.

Başkan Balkan, şunları söyledi:

* Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan zeytin ağacının meyveleri her zaman insanlara faydalı olmuştur.

* Mitolojik dönemlerden günümüze her zaman önemsenmiş ve yücelmiştir. Öyle ki ‘Altın Sıvı’ olarak anılan zeytinyağının mucizeleri tartışılmaz bir gerçektir. Bizim bin yıllık ağaçlardan ürettiğimiz zeytin yağını sabahları aç karnına için hiçbir sorununuz kalmaz.

* Mide probleminiz anında çözülür. Zeytin yağına boşuna altın sıvı demiyorlar, her derde deva. Zeytin ve zeytinyağının marka değerini yükseltip tanıtımına yardımcı olmak üzere projelerimiz arasında Taş Baskı Üretim ve Akredite Merkezi de yer alıyor.

* Bölgemize ait zeytinleri getiren vatandaşlarımız eski usul taş baskı üretim merkezimizde ürünü alıp, daha sağlıklı zeytin yağı yeme imkanı bulacak.

DOĞANIN İÇİNDE ÇOCUKLAR

Belediyenin öz kaynaklarıyla Ekolojik Kreş ve Gündüz Bakımevi açılmış. Çocuklar zeytin ağaçları ile iç içe olarak doğanın değerini öğrenme şansı bulacak. Belediyenin en zor ve pahalı yatırımı, alt yapıdır. Bunların en başında da, kanalizasyon ve arıtma sistemi gelir. Havası, suyu denizi ve toprağı tertemiz bir Küçükkuyu için, herkesin beklediği 20 yıllık bir rüyası olan arıtma tesisi yapılmış.

Açtıkları sosyal markette, özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik giyim eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Bunu yaparken de bir elin verdiğini, diğer elin görmemesine özen gösteriliyor.

Açılan çamaşırhane sayesinde ihtiyaç sahibi ve yaşlı vatandaşlar hiçbir ücret ödemeden faydalanabiliyor. İhtiyaç sahiplerine gizlilik ilkesi ile yakacak ve erzak yardımı da yapılıyor.

“OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Küçükkuyu, denizi, doğası ve zengin tarihiyle ülkemizin nadir yerlerinden. Doğanın bozulmaması için büyük otel zincirlerine izin verilmedi.

Başkan Balkan, “Bin yıllık zeytin ağaçları altında, Ege’nin masmavi sularına karşı, butik otellerde tatil yapmak isteyeni buraya bekliyoruz. Kasabamızın insanının çevre duyarlılığı çok yüksek. İnşaat için zeytin ağacı kesilmesine hepimiz karşıyız. Çevre bizim olmazsa olmazımızdır” dedi.

Yol yapımı sırasında 300 yıllık yaklaşık 200 zeytin ağacını İstanbul-Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ilçesine taşıdı.


Etiketler
Susuzluk