Beğendik köylüleri tarım arazisine yapılacak taş ocağına itiraz edecek

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Edirne Keşan ilçesi Beğendik köyüne “mıcır ocağı ve kırma - eleme tesisi” yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Sahada dinamit kullanılarak çalışılması planlanıyor.

Beğendik köylüleri tarım arazisine yapılacak taş ocağına itiraz edecek

Beğendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek projenin tarım ve mera alanları üzerine yapılmak istendiğini belirterek itiraz edeceklerini açıkladı. “Bazalt (mıcır) ocağı ve kırma - eleme tesisi” proje tanıtım dosyasında söz konusu alanın Beğendik köyü sınırlarında kaldığı belirtildi.

Dosyada alanda önceki yıllarda madencilik faaliyeti yapıldığı ve daha sonra ruhsatın iptal olmasıyla sahanın terk edildiği anlatıldı. Proje kapsamında 6.66 hektar ocak alanında patlatma yönetimi ile çalışılacağı belirtilen dosyada sahada yıllık 1 milyon 800 bin ton mıcır üretimi planlandığı belirtildi.

Yıllık 390 bin kapasiteli Kırma - Eleme Tesisi kurulmasının planlandığı da ifade edildi. Proje kapsamında üretilen malzemenin tamamının Çerkezköy - Kapıkule Demiryolu yapım projesinde kullanılacağı belirtilen dosyada proje inşaatının tamamlanmasının ardından faaliyetin durdurulacağı başka proje planlanması durumunda tekrar faaliyete geçeceği anlatıldı. Proje alanının tamamı mera alanı.

Alan içerisinde tarım arazileri de var. Bölge aynı zamanda kaplumbağalar, tarla kertenkelesi, sığırcık, bıldırcın, gelincik, yabani domuz, beyaz göğüslü kirpi gibi birçok hayvanın yaşam alanı. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci geçen günlerde başladı.

HEM BİZE HEM DOĞAYA ZARAR

Cumhuriyet'e konuşan Beğendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek projeye itiraz edeceklerini belirterek “Etrafında çiftlikler var. Tarım alanlarının içine de giriyor. Dinamit ile çalışacaklar. Dinamit patlaması bizim burada deprem etkisi yaratır. Merkeze de yakın bir yer. Böyle bir etki yaratırsa hem doğaya hem de bizlere zararı olacak. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. İtiraz etmeyi düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Etiketler
Edirne