Trump'ın Edward Snowden ikiyüzlülüğü

ABD Başkanı Trump, Demokrat rakibi Joe Biden’ın başkan yardımcısı olduğu dönem halkın gizlice dinlendiğini ifşa eden Edward Snowden’ın affını gündemde tutuyor. Trump, skandal ortaya çıktığında Snowden’ın ‘idam edilmesini’ istemişti.

Trump'ın Edward Snowden ikiyüzlülüğü

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak seçimler öncesi anketlerde oy kaybettiği görülen Başkan Donald Trump bu kez eski başkan Barack Obama dönemi uygulamalarını hedef alarak taraftarlarını safında tutmayı deniyor.

Demokrat rakibi Joe Biden’ı eleştiren tutumunu koruyan Trump, Obama dönemi NSA skandalını ortaya çıkaran ve Rusya’ya sığınan eski istihbaratçı Edward Snowden’ın affını defaatle gündeme getiriyor. Ancak, Trump’ın 2013’te Snowden’ın idam edilmesini savunacak kadar ileri gittiği biliniyor.

Ayrıca, Washington’ın suçlarını ortaya döken bir diğer isim olan ve halen İngiltere’de cezaevinde tutulan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın Cumhuriyetçi George Bush’un iktidarda olduğu dönem ABD askerlerinin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları ifşa etmiş olması Trump’ın “af” gündemi dışında kalıyor.

DESTEK VERDİLER

Trump’ın “Snowden’ın affı” gündemini ilk kez 13 Ağustos’ta New York Post gazetesine verdiği demeçte dile getirmesiyle Cumhuriyetçi senatörlerden bu af propagandasına destek gelmeye başladı. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul ve Cumhuriyetçi Milletvekili Thomas Massie, önceki gün Snowden’ın affedilmesiyle ilgili Senato’ya teklifin gelmesi halinde bunu kabul edebileceklerini duyurdu. Demokratlar ise af gündemine tepkili. Obama’nın o dönem Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Susan Rice, söz konusu olası affın ‘ihanet’ olacağını söyledi.

ASSANGE’A AF YOK

Cumhuriyetçilerin af savunuculuğuna girişmesine neden olan bir diğer neden, devletin yurttaşlarını gizlice dinlediğini gösteren NSA belgelerinin ortalığa saçıldığı dönem Joe Biden’ın Obama hükümetinde başkan yardımcısı olması. Trump’ın ise bir dönem idam edilmesini savunduğu Snowden’a aniden “sempati” beslemesini sağlayan ise Joe Biden’ın şimdiki rakibi olması. Trump, o dönem yaptığı açıklamada, “Snowden idam edilmesi gereken bir casus” demişti. Aynı sempatiyi Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’a göstermeyen Cumhuriyetçiler, Assange’ın ülkeye iade edilmesi halinde onu idama kadar sürükleyecek bir hınca sahip. Belmarsh Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve sağlığı gittikçe kötüleşen Assange için avukatları bu nedenle İngiltere’de görülen “ABD’ye iade” davasının duruşmalarında, Assange’ın iadesi halinde asla can güvenliğinin olmayacağını savunuyor.

AVUKATI KONUŞTU

2013’te ortaya çıkardığı skandalın ardından Rusya’dan geçici sığınma hakkı alan Snowden ise bu af gündemi karşısında henüz sessizliğini korurken avukatından açıklama geldi. Avukat Anatoliy Kuçerena, “Müvekkilim hiçbir suç işlemediği için af uygulayamazlar” diyerek başka bir noktadan tutum aldı. Kuçerena, “Snowden sadece ABD vatandaşlarının değil, aynı zamanda diğer ülkelerin vatandaşlarının da hak ve özgürlüklerinin ağır ihlale uğradığını ortaya çıkardı, bu nedenle ortada herhangi bir suç söz konusu değil” açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

Eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, 2013 yılında ABD’nin iç gözetim programını detaylandıran gizli istihbarat verilerini kamuoyuna sızdırdı. Belgeler, ABD’nin internet üzerinden kurulan iletişimleri izlediğini, dünya liderlerinin kayıtları da dahil olmak üzere telefon kayıtlarını ve e-postaları topladığını, cep telefonlarının yerini takip ettiğini gösterdi. Snowden, yaptığı ifşadan sonra Hong Kong’a kaçtı ancak kendi ülkesine iade edilmesi tehdidiyle karşı karşıya kalınca Rusya’ya sığındı ve kendisine oturma izni verildi. Obama ise “ABD kişisel gizliliklere saygı gösteren bir ülkedir” diyerek belgelerin “devlet sırrı” olduğunu savundu. Snowden hakkında 2013 yılının haziran ayından bu yana, ABD yargısı tarafından “Casusluk yasasını ihlal etmek” ve “hükümete ait kamu mallarını çalmak” suçlaması yöneltilerek ABD’ye iade edilmesi isteniyor.

Etiketler
Joe Biden