Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu'ndan skandal soruşturmaya tepki

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, 'Millet Bahçesi'nin ismini '100. Yıl Atatürk Parkı' olarak değiştirmesi nedeniyle hakkında açılan soruşturmaya tepki gösterdi.

Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu'ndan skandal soruşturmaya tepki

“Millet Bahçesi”nin ismini Belediye Meclisi kararı ile “100. Yıl Atatürk Parkı” olarak değiştirdiği için “kamu yararı yok” denilerek hakkında soruşturma açılan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, ANKA’ya konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla açılan soruşturmaya “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri olan ‘Atatürk’ adının verilmesinde kamu menfaati görülmemesinin tarafımızca ve halkımızca anlaşılamamıştır” yanıtını veren Çervatoğlu, bu süreçten sonra ilçeyi halkla beraber yönetmeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Bu tür soruşturmaları onurumuz olarak adlandırıyoruz” dedi.

Rize’nin Fındıklı Belediyesi Meclis’inde “Millet Bahçesi”nin ismi “100. Yıl Atatürk Parkı” ve “Fındıklı Millet Kırathanesi”nin ismi de “Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Evi” olarak değiştirilmesi 8 Temmuz 2019 tarihinde oy çokluğu ile karara bağlandı.

Karar 11 Temmuz 2019 tarihinde Kaymakamlığa gönderildi. Kaymakamlık cevap için 15 günlük sürenin dolmasına yarım saat kala değişikliği onaylamadığını bildirdi ve değişiklikte “kamu yararı olmadığı” gerekçesini ileri sürdü.

Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu'ndan skandal soruşturmaya tepki - Resim : 1

Kaymakamlığın cevap verme süresinin bitmek üzere olduğu sıralarda polis “Millet Bahçesi” tabelasının reklam firması çalışanları tarafından “100. Yıl Atatürk Parkı” olarak değiştirildiğini gördü ve tutanak tuttu. Tutanağın ardından 26 Temmuz günü Kaymakamlık belediyeye yazı göndererek, tabelanın eski hale getirilmesini istedi.

Daha sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu hakkında soruşturma başlatıldı.

Çervatoğlu’ndan savunma istendi. Çervatoğlu savunmasında Kaymakamlığın belediyenin yaptığı başvuruya polislerin tuttuğu tutanaktan sonra cevap verdiğini belirterek, “… kolluk kuvvetleri saat 15.00’ da tutanak tutmuş, Kaymakamlık Makamı 26 Temmuz 2019 tarih ve 1320 sayılı onaylamama yazısını mesai saati dolmak üzere iken belediyemize tebliğ edilmiştir” dedi.

‘MÜLLKİ İDARİ AMİR SEÇİLMİŞLERİN YERİNE GEÇİYOR’

İsim değişikliğini ilçe halkının talebi üzerine olduğunu vurgulayan Çervatoğlu, Belediye Meclis toplantısında bunu Meclis üyesi Hasan Aydınoğlu gündeme getirdiğini ve oy çokluğuyla değişiklik kararının alındığına dikkat çekti. Kaymakamın Belediye Meclis’i kararlarına sadece “hukuka uygunluk” bakımında değerlendirmede bulunabileceğini ifade eden Çervatoğlu, şunları söyledi:

“Mülki idari amirin hiçbir koşulda meclis kararlarının yerindelik denetimi tabi tutması ya da kamu menfaatine uygunluğunu denetlemesi yasal değildir… ‘kamu yararı görülmediğinden’ denilerek yasaların idari mülki amire tanıdığı yetki aşılmış ve hukuka uygun olmayan bir şekilde mülki idari amir seçilmişlerin yerine geçerek yerindelik denetimi yapmıştır.”

ATATÜRK ADININ VERİLMESİ KAMU MENFAATİNE AYKIRI MI?

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri olan ‘Atatürk’ adının verilmesinde kamu menfaati görülmemesinin tarafımızca ve halkımızca anlaşılamamıştır. Yine yöremiz kültürünün evrensel bir değeri olan ‘Kazım Koyuncu’ adının amacına uygun olarak (çocuklarımızın müzikle uğraşarak kendilerini geliştirmesi amacıyla) hizmete açılacak olan taş eve verilmesinde ne gibi bir kamu menfaatine aykırılık olduğu anlaşılmamaktadır.”

‘ATATÜRK İSMİNE KARŞILARDI’

Çervatoğlu ANKA’ya yaptığı değerlendirmede Kaymakamlığın kararına ilişkin idare mahkemesinde 2 ayrı dava açtıklarını söyledi. Çervatoğlu, “Atatürk” isminin Belediye Meclis toplantısında gündeme geldiğinde AKP’li Meclis üyelerinin de rahatsız olmadığını ancak “Neden Kazım Koyuncu ismi?” sorusunu sorduklarını aktardı: “Atatürk ve Kazım Koyuncu ismini ayrı ayrı Belediye Meclisi’nde oyladık. Her ikisi de 8 kabul, 3 ret oyu aldı. Dolayısıyla Atatürk ismine de karşılardı.”

Çervatoğlu, bu süreçten sonra soruşturma ve incelemenin süreceğini ancak yine de Meci aylayışıyla (imece) belediyeyi yönetmeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Fatsa, Ovacık örnekleri vardı ve Fındıklı’da da halkın yönetime katılımını sağlayacağız. Bu tür soruşturmaları onurumuz olarak adlandırıyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu, hakkında soruşturma açılmasına neden olan “Millet Bahçesi” AKP’li eski belediye başkanı tarafından 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimler öncesinde yaptırılmış ve açılışına CHP’liler çağırılmamıştı. “Millet Bahçesi” için belediye borçlandırıldı. 2 yılı ödemesiz olmak üzere Halkbank’tan 180 ayda ödenmek üzere 6 milyon lira kredi alındı ve kredi her ay 77 bin 666 lira olarak ödenecek. Kredinin faiziyle birlikte belediyeye faturası 13 milyon 439 bin lira olacak.

Ayrıca Çervatoğlu’na eski AKP’li başkandan 18.5 milyon lira borç kaldı. Çervatoğlu kalan borcun 2.5 milyonunu öderken Meci usulüyle yapılan işlerle de 4 milyonluk yatırım yaptı. Tartışma konusu olan “Millet Bahçesi” tabelası da AKP’li başkan tarafından iki ayrı fatura halinde KDV dahil 62 bin 720 liraya yaptırılırken, Çervatoğlu yeni tabelayı 7 bin 864 lira 70 kuruşa mal etti.

Etiketler
Fındıklı Atatürk Parkı Soruşturma