Trump polis vahşeti sonrası kritik imzayı attı

ABD Başkanı Donald Trump, polis yapılanmasının fonunun kesilmesi ya da dağıtılması önerilerini reddederek, bazı reformlara gidilmesi için bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Trump polis vahşeti sonrası kritik imzayı attı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, "polis reformu" adı verilen başkanlık kararnamesini imzaladı. Buna göre, gözaltı işlemi sırasında eğer hayatı tehlikede değilse polis, zanlının boynuna baskı uygulayamayacak.

Ancak Trump'ın, siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesiyle patlak veren ve ülke çapında haftalardır devam eden gösterilerde, eylemcilerin talep ettiği 'ırkçılıkla mücadele' için herhangi bir ifade kullanmaması ve bu alanda bir düzenleme yapmaması tepkilere neden oldu.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, "Başkan'ın zayıf kararnamesi, ırksal adaletsizlik ve polis şiddeti salgınıyla mücadele adına ciddi olarak yetersiz kalıyor." ifadesini kullandı.

"POLİSİN GÖZALTI ESNASINDA ZANLININ BOYNUNA BASKI UYGULAMASI YASAKLANACAK"

Euronews'in haberine göre, Trump'ın Beyaz Saray'da gerçekleştirilen törende imzaladığı kararname, "Güvenlik güçleri için ulusal bir sertifika ve akreditasyon sistemi" ve "görevini kötüye kullananların bilgilerinin bir veri tabanında toplanmasını" öngörüyor.

Kararnamede, polisler için akreditasyon standartları getirileceği bilgisini paylaşan Trump, şunları kaydetti:

"Akreditasyonun bir parçası olarak hayatı tehlikede değilse, polisin gözaltı esnasında zanlının boynuna baskı uygulaması yasaklanacak. Ayrıca ölüme yol açan müdahaleleri önlemek için daha gelişmiş ve güçlü öldürücü olmayan silahların kullanılmasını sağlayacağız."

Kararnamede ne var?

Trump'ın imzaladığı kararname gereğince, güvenlik güçleri için ulusal bir sertifika ve akreditasyon sistemi kurulacak.

Görevini kötüye kullanan yetkililerin izlenmesi için federal bir veri tabanı oluşturularak, bir polis teşkilatından kovulan bir polisin, başka polis teşkilatında işe alınmasının önüne geçilecek.

Akıl hastası, bağımlı ya da evsiz kişilerle ilgilenen polis memurlarına yardımcı olmaları için sosyal hizmet çalışanlarının görevlendirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığına talimat verilecek.

"ÜLKE GENELİNDE KANUN VE NİZAM SAĞLANMALI"

Polis teşkilatının dağıtılması ya da kaynaklarının kesilmesi fikrine karşı çıkan Trump, "Amerikan halkı, polis olmazsa kaos ve anarşi olacağını biliyor. Güvenlik olmazsa, sonuç felaket olur." dedi.

Trump, polislerin sokakları ve insanları güvende tuttuğuna işaret ederek, "Hesap verebilirliği, şeffaflığı artırmamız ve polislerin eğitilmesine daha fazla kaynak ayırmamız gerekiyor. Suçu azaltmak ve polisler için standartları artırmak birbirine zıt şeyler değildir." diye konuştu.

GEORGE FLOYD'UN ÖLDÜRÜLMESİ VE POLİS REFORMU

Minneapolis'te 46 yaşındaki siyahi vatandaş George Floyd, 25 Mayıs'ta gözaltına alınırken bir polisin ensesine basması sonucu yaşamını yitirmiş ve bu olayın görüntülerinin sosyal medyada yayılması, ülkedeki polis şiddetini bir kez daha gündeme getirmişti.

"Polis reformu" ve "ırkçılığa son" talebiyle başlayan gösterilerde, başkent Washington DC de dahil olmak üzere birçok büyük şehirde şiddet ve yağma olayları yaşanmış, şehirlere Ulusal Muhafızlar görevlendirilmişti.

Etiketler
Donald Trump Polis